PEKRŠENA PRAVILA U MJESECU JUNU

RAK izrekao kazne i izvršne mjere za TV SA, OBN i TV USK, a evo zbog čega...

Ekran06.07.18, 14:00h

RAK izrekao kazne i izvršne mjere za TV SA, OBN i TV USK, a evo zbog čega...
Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je u okviru svojih nadležnosti, u mjesecu junu 2018. godine, izrekla sljedeće izvršne mjere

 

 

TV SA je izrečena novčana kazna u iznosu od 9.000,00 KM za utvrđeno kršenje Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, član 9. (Trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine) stav (2)  i član 17. (Zabranjeno sponzorisanje), stav (3) u emisijama „BH veza“, emitovanim u periodu od 11.12.2017. do 17.12.2017. godine.


Naime, emisije koje daju dnevni pregled tekućih događaja iz šest kantona Federacije BiH, u navedenom periodu su bile sponzorisane od strane „Lutrije BiH“ čiji je telop bio istaknut na početku i na kraju emisije. Time je prekršen član 17. Kodeksa, po kome je zabranjeno sponzorisanje vijesti i programa o tekućim događajima. Takođe, prekršen je član 9., po kome trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine treba da iznosi najviše 4 minuta po satu emitovanog programa za javne televizijske stanice, a u ovom slučaju je trajalo i do 9 minuta.


OBN televiziji je izrečena novčana kazna u iznosu od 8.000,00 KM za utvrđeno kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, član 16., stav (6) Učešće publike u audiovizuelnim i radijskim programima u emisijama „Najbrži prst“, emitovanim u periodu od 10.12.2017. do 28.02.2018. godine.


Nakon analize, Agencija je došla do zaključka da je OBN televizija učinila niz neregularnosti, koje se najviše odnose na nerealno produžavanje i odgađanje uključenja gledalaca u program i pružanje tačnog odgovora na postavljena pitanja.
 

TV SA je za utvrđeno kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, član 25. (Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika), stav (3) i član 18. stav (1) Označavanje repriza, snimaka i arhivskog materijala izrečena mjera pismenog upozorenja.


TV USK je za utvrđeno kršenje Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, član 5. (Komercijalne komunikacije određenih proizvoda i usluga), stav (5), član 16. (Opšti principi u vezi s sponzorstvom), član 17. (Zabranjeno sponzorisanje), stav (3), te Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija član 22. (Obaveza zaštite maloljetnika i kategorizacije sadržaja), stav (1) i (2), član 24. (Sadržaji za koje je vjerovatno da bi mogli ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika), stav (1), te član 25. (Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika),i člana 18. (Označavanje repriza, snimaka i arhivskog materijala), stav (1) izrečena kazna pismenog upozorenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!