Burna rasprava na sjednici Predstavničkog doma BiH

Prihvaćena hitna procedura Izmjena i dopuna Zakona o akcizama, Zelenika više ne vjeruje ni u Ikeu: Prevareni smo!

Front05.07.18, 18:34h

Prihvaćena hitna procedura Izmjena i dopuna Zakona o akcizama, Zelenika više ne vjeruje ni u Ikeu: Prevareni smo!
Saša Magazinović (SDPBiH) istakao je da su prevareni svi, i oni koji su bili za akcize i oni koji su bili protiv akciza

 

Poslanici Predstavničkog doma BiH danas su prihvatili da se po hitnoj proceduri razmatra i glasa o Zahtjevu poslanika Saveza za promjene o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji van snage stavlja Zakon o akcizama donesen u decembru prošle godine, a čija je implementacija počela 1. februara.

 

Poslanici se još nisu izjasnili o predloženim zakonskim rješenjima.

 

Diana Zelenika (HDZ 1990) koja je u decembru prošle godine, na neki način i odlučila da Zakon o akcizama u BiH prođe parlamentarnu proceduru juče je  kazala da je to bila odluka njene stranke jer su smatrali da evropski put nema alternativu.

Ovako je govorila Diana Zelenika

Kada su poslanici PSBiH krajem prošle godine usvojili set zakona o akcizama, za njega je glasala i Diana Zelenika (HDZ 1990). Ona je tada izjavila da 'morate biti odgovorni za posao koji obavljate':
- Dobili smo garancije da će trošarine biti namjenski trošene, rekla je tada Diana Zelenika, koja je ponašanje opozicije prokomentarisala kao 'politikantstvo pred izbore'.
Ona je tada odbacila tvrdnje da je promijenila mišljenje te dodala da oni koji pričaju da je neko uzeo novac vjerovatno sami uzimaju pa misle da to svi rade.
Nakon usvajanja seta o akcizama rekla je da je HDZ 1990 ostao dosljedan evropskim vrijednostima, te da će akcize donijeti mnogo benefita.
"Postoji mogućnost da dođe i IKEA, a to je za nama ženama važno", rekla je Zelenika i ostala upamćena po ovoj izjavi.

 

"Nismo željeli da dalje propada putna infrastruktura u BiH, željeli smo da krene izgradnja, ali smo prevareni. Gorka stvarnost me razuvjerila da će  početi graditi i sama spoznaja da ovom državom vladaju oni koji ne znaju ni kako rasporediti novac od tih akciza, a marže na naftu i naftne derivate počele su se određivati odokativno", kazala je Zelenika koja je rekla da će podržati ovaj prijedlog.

 

Za riječ se javio i Safer Demirović (nezavisni poslanik) koji je donedavno bio u Klubu SDA i sam je podržao Zakon o akcizama u BiH, konstatujući da je i sam pogriješio kada je podržao pomenuti zakon.

 

Saša Magazinović (SDPBiH) istakao je da su prevareni svi, i oni koji su bili za akcize i oni koji su bili protiv akciza.

 

"Ismijavani su svi oni koji su tvrdili da će doći do poskupljenja većih nego što je iznos akciza i da će doći do lančanih poskupljenja. Danas kada su cijene nafte i naftnih derivata povećane više nego što su akcize, vidjeli smo da u BiH  tzv. biznismeni pokazali da su 'lovci u mutnom' i da  su otkrili svoje pravo lice ostvarujući ekstra profit krijući se iza institucija", kazao je Magazinović.

 

Nakon burne rasprave u nastavku 62. sjednice Predstanvičkog doma BiH koja je započela još 30. maja tokom koje su pojedini poslanici optuživali jedni druge, ali i komentarisali ko je  pravi Hrvat, a ko ne, većina poslanika, ipak, je konstatovala da sumnjaju da CIK BiH može da organizuje fer i korekte izbore, stoga je Predstavnički dom usvojio zaključak da se od Doma naroda zatraži da se hitno okonča procedura usvajanja izmjene Izbornog zakona BiH koja predviđa uvođenje skenera na biračka mjesta.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook