Sud Bosne i Hercegovine

Izrečena presuda u predmetu Mustafa Đelilović i drugi za ratni zločin

Hronika05.07.18, 13:01h

Izrečena presuda u predmetu Mustafa Đelilović i drugi za ratni zločin
Sud Bosne i Hercegovine osudio je optuženog Mustafu Đelilovića na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Fadila Čovića na osam, Mirsada Šabića na šest, Nezira Kazića na deset, Bećira Hujića na osam, Halida Čovića na šest, Šerifa Mešanovića na sedam i Nermina Kalemberana pet godina zatvora

 

Vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu Mustafa Đelilović i drugi, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je presudu kojom su optuženi: Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember oglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

 

Optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember oglašeni su krivim što su od maja 1992. do januara 1996. godine, svjesno i voljno, sa sviješću, htijenjem i pristankom, omogućili i organizirali zatvaranje i zlostavljanje civila srpske i hrvatske nacionalnosti u objektima „Silos“ u Tarčinu, Osnovnoj školi „9. maj“ u Pazariću i u magacinima kasarne „Krupa“ u Zoviku, na način da su namjerno i teško, međunarodnom pravu suprotno, uskraćivali osnovna prava pripadnicima srpske i hrvatske nacionalnosti, radnjama opisanim u tačkama I, II, III, i V osuđujućeg dijela  izreke presude, i to na način što su vršili nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, nanošenja povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, te prisiljavanje na prinudni rad, na koji način su postupali u suprotnosti sa Ženevskom konvencijom o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949.godine. 

 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je optuženog Mustafu Đelilovića na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Fadila Čovića na osam, Mirsada Šabića na šest, Nezira Kazića na deset, Bećira Hujića na osam, Halida Čovića na šest, Šerifa Mešanovića na sedam i Nermina Kalemberana pet godina zatvora.  

 

Vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru, od 22.11.2011. do 01.11.2012. godine, će se uračunati u izrečene kazne zatvora. 

 

Od optužbe oslobađaju se: Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović, Mirsad Šabić radnjama opisanim pod tačkom II oslobađajućeg dijela izreke; Halid Čović i Šerif Mešanović radnjama opisanim u tački III 1 b,c,d ,e i  III 3 oslobađajućeg dijela izreke; Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović i Šerif Mešanović radnjama opisanim u tački IV oslobađajućeg dijela izreke, čime bi počinili krivično djelo i to ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. 

 

Optuženi su oslobođeni obaveze da nadoknade troškove krivičnog postupka, koji padaju na teret budžetskih sredstava Suda BiH, saopćeno je iz tog suda.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook