Zenički proizvod uskoro u Guinessovoj knjizi rekorda

Fahrudina Šahmaniju nostalgija vukla u BiH, sad radi za Audi i Mercedes: Femetall napravio najveću maticu na svijetu!

Biznis Klub04.07.18, 17:34h

Fahrudina Šahmaniju nostalgija vukla u BiH, sad radi za Audi i Mercedes: Femetall napravio najveću maticu na svijetu!
Uz podršku Zeničke razvojne agencije polako smo pokrenuli posao. Startali smo u inkubatoru. Na početku poslovanja izrađivali smo ograde od nehrđajućeg čelika, opremu prehrambene industrije za eminentne kompanije i slično“, kaže za BiznisInfo Šahmanija

 


Fahrudin Šahmanija rođen je u Hamburgu. U Njemačkoj je diplomirao mašinstvo a posao naučio kod automobilskih divova kakav je Mercedes. Nostalgija za zemljom njegovog porijekla dovela ga je 2005. godine u Bosnu i Hercegovinu.

 

U Zenici je osnovao firmu Femetall. Počeli su sa radom krajem 2006. godine u inkubatoru Poslovne zone Zenica a prošle godine ostvarili promet od 1,7 miliona KM. Nakon što su u inkubatoru proveli četiri godine, u istoj Poslovnoj zoni kupili su vlastitu halu koju su prije godinu i po nadogradili.

 

“Posao oko registracije firme završen je za dva – tri mjeseca. Uz podršku Zeničke razvojne agencije polako smo pokrenuli posao. Startali smo u inkubatoru. Na početku poslovanja izrađivali smo ograde od nehrđajućeg čelika, opremu prehrambene industrije za eminentne kompanije i slično“, kaže za BiznisInfo Šahmanija.

 

Počeli su sa dvoje zaposlenih – Fahrudinom i njegovom suprugom, a danas ih je 45.

 

„Danas prerađujemo proizvode od metala i inoxa. U pitanju su različiti proizvodi, od tramvajskih stajališta do elemenata postrojenja za autoindustriju“, kaže Šahmanija.

 

Upravo ovi elementi najzaslužniji su što danas 99 posto Femetallove proizvodnje odlazi u inostranstvo. U njihovim pogonima svake godine nastaju desetine tankova koje automobilski proizvođači koriste prilikom proizvodnje automobila. Ove godine već ih je napravljeno dvadeset.

 

„Riječ je o tankovima u koje se utapaju auta prilikom nanošenja antikorozivne zaštite i pocinčavanja. Postoji nekoliko dimenzija a najveći koji smo dosad uradili je dimenzija 23x4x5 metara. Tank mora biti dovoljno velik da u njega može biti uronjen kompletan automobil, pa i autobus“, pojašnjava Fahrudin.

 

Pored brojnih domaćih i svjetskih firmi među kupcima su i vodeći svjetski proizvođači automobila: Volkswagen, Audi, Daimler…

 

„Isporučujemo za Mercedesove fabrike u Kini, Rusiji, Americi, Češkoj, Njemačkoj… za Volkswagenov pogon u Poljskoj… za Daimler u Njemačkoj i Kini“, kaže Šahmanija.

 

A kako Femetall i dalje raste, u martu su u Poslovnoj zoni Zenica kupili još jednu parcelu. Na površini od 600 m2 gradiće novu halu.

 

“Posao stalno raste. Mogli bismo raditi i puno više kada ne bi nedostajalo obučene radne snage – bravara i varilaca“, kaže Šahmanija.

 

Femetall se može pohvaliti i da je firma koja je proizvela najveću maticu na svijetu. Ona je prije nekoliko dana iz njihovog pogona otpremljena u Žepče i smještena ispred sjedišta kompanije koja ju je naručila a uskoro bi se mogla naći i u Guinessovoj knjizi rekorda.

 

Naime, matica od inoksa visoka tri i po metra i teška tri tone ima za pola metra veći obim nego do sada registrovana najveća matica proizvedena u Sjedinjenim Američkim Državama, pa će žepački Tisa komerc uskoro podnijeti zahtjev za njen upis u Guinessovu knjigu rekorda.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook