Koja je pozadina ove donacije?

Ne znamo šta da radimo sa vlastitim viškom naoružanja, a iz Amerike u BiH stižu enormne količine granata

Hronika04.07.18, 09:02h

Ne znamo šta da radimo sa vlastitim viškom naoružanja, a iz Amerike u BiH stižu enormne količine granata
U izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (U.S. Department of Defense) navodi se da vrijednost pomenute municije, koju dobijaju BiH i Liban, iznosi 35.512.402 dolara

 

Podatak da će BiH iz Amerike dobiti granate poprilično je iznenadio stručnjake za bezbjednost, koji podsjećaju da ionako godinama ne znamo šta da radimo s vlastitim viškom naoružanja.

 

Odlično upućeni izvori Nezavisnih pitaju se zašto uopšte dobijamo ovu donaciju, a nakon što je objavljeno da će BiH i Liban dobiti ukupno 85.251 granatu od američke vojne industrije "Medico Industries" iz Pensilvanije.

 

- Zašto nam daju te granate? Mi ionako imamo dosta neperspektivne municije i oružja, i dolazak novih količina je poprilično neočekivan. Mi tu govorimo o veoma velikoj cifri, i to u momentima kada smo dosta opterećeni viškovima. Da li nam te granate daju kako ih ne bi uništavali ili je pozadina nešto drugo, to su pitanja za Ministarstvo odbrane BiH - pitaju se izvori.

 

Iz Ministarstva odbrane BiH nije bilo odgovora, a ministrica Marina Pendeš i njen zamjenik Boris Jerinić nisu odgovarali na pozive.

 

Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, kratko nam je rekla da nije upoznata sa dolaskom novih količina granata.

 

- Nejasno je to što, u fazi kada se BiH pokušava riješiti svojih viškova naoružanja, odjednom dobija nove količine - rekla je Majkićeva.

 

U izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (U.S. Department of Defense) navodi se da vrijednost pomenute municije, koju dobijaju BiH i Liban, iznosi 35.512.402 dolara.

 

Među granatama koje će dobiti BiH i Liban su one kalibra 120 mm sa visokoeksplozivnim punjenjem, potom školske granate za vojnu vježbu i 21.187 dimnih granata.

 

U izvještaju Ministarstva odbrane SAD, međutim, nije precizirano koliko granata će pojedinačno dobiti BiH, a koliko Liban, ali se navodi da će transfer granata biti kompletiran 31. jula 2020. godine.

 

Nedavno je objavljeno da Oružane snage BiH trenutno raspolažu s oko 15.800 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, od čega za operativne potrebe Oružanih snaga BiH 7.500 tona, dok je 8.300 tona višak i neperspektivno je naoružanje. Jerinić je tada rekao da imaju više od 40.000 komada viška naoružanja.

 

- To je ono što je u planu da u narednom razdoblju kroz projekte i kroz donatore rješavamo kako bismo osigurali sigurnost samih lokacija i pripadnika Oružanih snaga i isto tako svih građana u BiH, jer znamo da nekontrolisano i nestabilno streljivo može ugroziti ne samo lokacije, već i ljude koji žive u BiH - rekao je tada Jerinić i dodao da je plan da se do 2020. završi kompletno uništenje neperspektivnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava.

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook