Dobro se pogledajte

Lice je ogledalo cijelog organizma: Šta o vašem zdravlju otkrivaju oštre obrve, bubuljice, podočnjaci...

Lifestyle03.07.18, 18:00h

Lice je ogledalo cijelog organizma: Šta o vašem zdravlju otkrivaju oštre obrve, bubuljice, podočnjaci...
Na licu se sve vidi: kako nam radi probava, je li jetra preopterećena, je li došlo do neravnoteže hormona, je li nadbubrežna žlijezda pod velikim stresom, imamo li previše toksina u tijelu...

 

Pogledajte dobro svoje lice, ono vam ponekad želi nešto poručiti, kaže britanska nutricionistica Fiona Tuck. Za oči se kaže da su ogledalo duše, a Fiona dodaje kako je lice ogledalo cijelog organizma. Na njemu se vidi je li u našem tijelu sve kako treba ili možda postoje određeni problemi.

 

Tamni podočnjaci

 

Iako to može biti i genetsko nasljeđe, češće se radi o nezdravom načinu života - nedovoljnom unosu vode, lošem izboru hrane, životu pod velikim stresom, nekvalitetnom snu...

 

- Tamni podočnjaci mogu biti pokazatelj visoke razine toksina u tijelu i potrebe za čišćenjem sistema. Najjednostavnije je početi piti više vode - objasnila je u svojoj knjizi "The Forensic Nutritionist".

 

Postoji razlika među tamnim kolutovima ispod očiju. Na primjer, ako su plavo crne boje, tada to može ukazivati da ste netolerantni na određenu hranu, prenosi Daily Mail.

 

Žuto smeđi podočnjaci pak otkrivaju neujednačen rad jetre ili žučni mjehur.

 

- Takvi krugovi mogu biti povezani s prehranom koja ima visoku razinu toksina iz okoliša, ili šećera, masnoće. Mogu nastati i nakon dugotrajne uporabe određenih lijekova ili narkotika. Ljudi koji konzumiraju velike količine brze hrane često imaju žuto smeđe promjene boje kože oko očiju - kaže nutricionistica.

 

Suhe, ispucale usne

 

 

 

One mogu biti znak želučanog stresa.

 

- Ispucali uglovi usana i crvenilo znak su nedostatka hranjivih tvari, najčešće vitamina B te željeza ili cinka - kaže Fiona.

 

Dodaje kako treba piti više vode, jesti više fermentirane hrane, mesnih juha, cjelovitih žitarica i masne ribe. Njezina preporuka je, također, konzumirati manje šećera, prerađene hrane, alkohola, kravljeg mlijeka i glutena.

 

Rumeni obrazi ili popucale kapilare

 

Obrazi su povezani s plućima i često izgledaju na određeni način kada postoje problemi s disanjem.

 

Nutricionistica kaže kako ružičasti obrazi mogu nastati od hladnoće, ali i kod astme, gripe, problema sa sinusima ili kod plitkog disanja.

 

Natečeni obrazi ukazuju na probleme sa sinusima ili da je netko pušač.

 

- Popucale kapilare na obrazima i čeljusti mogu biti znak ekstremnog stresa ili hormonalne neravnoteže - pojasnila je i savjetovala da se jede više vitamina C i A, chia sjemenki, kokosovog ulja, masne ribe, ananasa, jabuka, mrkve i kave.

 

Bilo bi, kaže, dobro smanjiti konzumaciju mlijeka, proizvoda od pšenice, čokolade, prerađene hrane, margarina i trans masnoća.

 

Oštre ili duge obrve

 

Obrve su, kaže ova nutricionistica, pokazatelj količine stresa u životu.

 

- Ako izgledaju neobično čvrsto ili dugačko, to može ukazivati da je nadbubrežna žlijezda pod previše stresa - pojasnila je.

 

Dodaje kako je u toj situaciji preporuka povećati unos hrane bogate vitaminom C, poput citrusa i jagoda, kao i namirnica bogatih magnezijem - zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke.

 

Treba jesti manje soli, rafinirane prerađene hrane, ali i križonosnog povrća poput brokule, cvjetače, prokulice i kelja. Dobro je izbjegavati i proteinske pripravke te alkohol.

 

Bubuljice na bradi

 

Mnoge žene redovito, svakog mjeseca dobiju bubuljice na bradi. Prema kineskoj teoriji čitanja lica, to područje povezano je s jajnicima. Fiona tvrdi da se prištići znaju pojavljivati na različitim stranama brade, ovisno koji jajnik ovulira.

 

- Previše bubuljica i dlaka na bradi može ukazivati na hormonsku neravnotežu kao što je sindrom policističnih jajnika - pojasnila je.

 

Savjetuje povećanu konzumaciju masne ribe, sjemenki bundeve, chia sjemenki, povrća bogatog magnezijem, hrane koja obiluje vlaknima te više križonosnog povrća - brokule, cvjetače, prokulice i kelja.

 

S druge strane savjetuje smanjiti unos prerađene, slatke i masne hrane. Izbjegavati prečestu konzumaciju slanine, salama, kobasica, pizza, sira, mlijeka, alkohola te povrća iz porodice biljaka noćne sjene (ponoćnice) kao što je to patlidžan.

 

Izbrazdano čelo

 

Ova nutricionistica kaže kako se izbrazdano čelo povezuje s probavom.

 

- Možete vidjeti čak i vrlo mlade ljude koji imaju prilično duboke linije na čelu koje se ne mogu pripisati procesu starenja, ali svakako otkrivaju njihove prehrambene navike i probavu - kaže.

 

Promjene na gornjem dijelu čela povezuju se s mokraćnim mjehurom, sredina čela sa želucem i probavom, a donji dio čela sa tankim crijevom. Promjene na čelu mogu otkriti novotarije u prehrani ili intoleranciju na određenu hranu.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook