INFOGRAFIKA/ Na listi 189 zemalja

Gdje su radnici najbolje, a gdje najlošije plaćeni: U Irskoj rekordnih 83 dolara po satu, a u BiH i regionu...

Biznis Klub02.07.18, 17:52h

Gdje su radnici najbolje, a gdje najlošije plaćeni: U Irskoj rekordnih 83 dolara po satu, a u BiH i regionu...
Produktivnost rada najbolje se mjeri odnosom BDP-a i utrošenih radnih sati

 

 

Reforma tržišta rada prioritet je vlada zemalja regije Zapadnog Balkana. Prema statističkim podacima, ove zemlje zaostaju za prosjekom Evropske unije. Iako radnici u Albaniji imaju najviše radnih sati u Evropi, oni su na dnu evropske liste kada je u pitanju zarada.

 

Produktivnost rada najbolje se mjeri odnosom BDP-a i utrošenih radnih sati.

 

U Hrvatskoj su pokazatelji produktivnosti rada bolji, ali su bez trenda rasta. Bosna i Hercegovina zaostaje u odnosu na zemlje članice Evropske unije i produktivnost je na nivou od 31% od EU prosjeka u 2015. godini.

 

Prema produktivnosti rada, zemlje regije nalaze se u “zlatnoj” sredini liste koju objavljuje UN-ova agencija za koja promovira socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava.

 

radnici-u-regiji-plate

 

Na listi 189 zemalja koju je objavila Međunarodna organizacija rada (ILO), od zemalja Zapadnog Balkana najbolje je rangirana Hrvatska, koja se nalazi na 56. mjestu. U toj zemlji radnik je prošle godine u prosjeku plaćen 54.598 dolara, što iznosi 27 dolara po satu.

 

Radnici u Crnoj Gori su plaćeni u prosjeku 22 dolara, a u Makedoniji 20.

 

Ispod dvadeset dolara iznosi zarada po satu radnika u Bosni i Hercegovini (18), Srbiji (13) i Albaniji (12).

 

Najproduktivnije zemlje svijeta

 

   Irska – 83,1 dolara
    Luksemburg – 81,2
    Norveška – 79,2
    Belgija – 64,6
    Danska – 63,5
    SAD – 63,3
    Holandija – 61,7
    Francuska – 60,0
    Njemačka – 59,9
    Švicarska – 58,0

 

Statistički podaci pokazuju da radnici u Albaniji rade 42,9 sata sedmično, što iznosi 2.231 sata godišnje. Uprkos visokom sedmičnom fondu, radnici u Albaniji zarađuju najmanje u Evropi i nalaze se na 99. mjestu svjetske liste.

 

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), najproduktivniji su radnici u Irskoj, koji su plaćeni 83,1 dolar po satu. Slijede radnici u Luksemburgu i Norveškoj, a Sjedinjene Države nalaze se tek na šestom mjestu.

 

(balkans.aljazeera.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!