Snažan fokus na Balkanu

BiH ubjedljivi lider: Kina najavila ogromne investicije u izgradnji termoelektrana, željeznica, infrastrukture...

Biznis Klub02.07.18, 14:44h

BiH ubjedljivi lider: Kina najavila ogromne investicije u izgradnji termoelektrana, željeznica, infrastrukture...
Analitičari ukazuju da su „najmanje i najslabije“ ekonomije u grupi privukle najviše investicije iz Kine, jer je Kini lakše u zemljama koje nisu članice EU dobiti veće ustupke

 

Ugledni Financial Times piše o kineskim investicijama uoči samita Kine sa 16 zemalja centralne, južne i istočne Evrope koji će se održati 7. jula u Sofiji.

 

List dodaje da ove investicije unose strah u Briselu i drugim zapadnoevropskim prijestonicama, prenosi BiznisInfo.

 

Okupljanje u Sofiji ove sedmice bit će novi pokazatelj kineskih ambicija u regionu kojem pripada i BiH, a u vrijeme kada su odnosi Evrope sa Vašingtonom i Moskvom veoma zategnuti.

 

Kineske investicije u 16 evropskih država otkrivaju snažan fokus na Balkanu, odnosno na države koje se žele priključiti EU, prema analizi Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona. 

 

Prema njihovim podacima, od ukupno 9,4 milijardi dolara kineskih investicija u 2016. i 2017. godini u 16 zemalja koje pripadaju ovom bloku, čak 4,9 milijardi se odnosi na pet balkanskih država koje nisu članice EU, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonia, Crna Gora i Srbija.

 

Srbija i Crna Gora vode pregovore o članstvu u EU, dok su Albanija i Makedonija prošle sedmice primile uslovno odobrenje da počnu pregovore naredne godine.

 

Prema tabeli koju prenosi FT, vidi se da je BiH na samom vrhu liste po kineskim investicijama u širokom regionu. S obzirom da se iz tabele vidi da ove investicije u BiH iznose više od 3 milijarde dolara, očito je da su uračunate najavljene investicije koje još nisu realizovane.  

 

Analitičari ukazuju da su „najmanje i najslabije“ ekonomije u grupi privukle najviše investicije iz Kine, jer je Kini lakše u zemljama koje nisu članice EU dobiti veće ustupke.

 

Kinezi zasad imaju najviše utjecaja u „najmanjim i najriskantnijim ekonomijama kojima nedostaje altenativa za finansiranje infrastrukture“, rekao je Jonathan Hillman iz CSIS-a.

 

- Kada je kineska poduda jedina na stolu, Kina ima mnogo više šansi da postigne dogovor koji će uključivati angažiranje njenih kompanija, radnika itd - rekao je on.

 

Naprimjer, pravila EU nalažu da izvođači radova na infrastrukturnim projektima moraju biti birani na javnom tenderu, dok kineske banke uvjetuju pozamljivanje novca time da kineske firme budu angažovane na realizaciji projekta.

 

Na Balkanu su mnogi kineski projekti vezani za infrastrukturu, uključujući željeznice.

 

Kada infrastruktura bude kompletirana, omogućit će bolji transport robe iz grčke luke Pirej ka unutrašnjosti regiona i Evrope.

 

Iako se u tekstu FT-a to ne navodi, podsjetimo da se najveće kineske realizovane, ali i najavljene investicije u BiH odnose na izgradnju termoelektrana.

 

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!