VIDEO/ UZAVRELA STMOSFERA U NIŽNI NOVGORODU

I kršni Hercegovci iz Livna stigli, ali i predsjednica Hrvatske: Sve gori pred okršaj Vatrenih sa Danskom...

Sport01.07.18, 11:24h

I kršni Hercegovci iz Livna stigli, ali i predsjednica Hrvatske: Sve gori pred okršaj Vatrenih sa Danskom...
U negdašnji Gorki, zbog Saharova zabranjeni grad, među prvima su stigli Livnjaci, a među njima i rođak selektora Hrvatske

 


Izvor: Jutarnji.hr
Piše: Davorin Olivari 

 

Kao što je bilo najavljivano i ranije, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je za Nižni Novgorod gdje će zajedno s ostalim hrvatskim navijačima bodriti Vatrene u utakmici osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva protiv Danske.

 


Drugi put smo u Nižnom Novgorodu, iznimno lijepom gradu koji se od 1932. do 1990. godine zvao Gorki, po velikom ruskom književniku Maksimu Gorkom koji je ovdje rođen.


Nižni je inače prepun socrealističke priče. Gotovo na svakom koraku možete vidjeti motive s vojnicima, radnicama i radnicima prepunih odlikovanja. Baš pokraj našeg hotela Volna proteže se “aleja” s odlikovanim likovima iz socijalističke prošlosti. Iste slike možete vidjeti u metrou, tramvajima, autobusima... Naravno, Lenjin ima posebno mjesto, on je ovdje na pijedestalu. Glavnom gradskom šetnicom šeću ljudi odjeveni poput Lenjina, ali i poput - Staljina! Fotografirati se s njima je jedan dio ovdašnje turističke ponude.


Sudaranje rijeka


Riječ je inače o važnom industrijskom i kulturnom središtu. Nižni je i sveučilišni grad. Ali ovaj grad je poznat po nečem drugom. Ovdje su rođene one ruske Volge i Čajke, koje i danas jure ruskim cestama. Život su započele u ponosu grada, tvornici GAZ.


U negdašnji Gorki protjeran je ruski fizičar i disident Andrej Dmitrijevič Saharov, ovdje je bio u izolaciji, odvojen od svijeta. Isticao je opasnost od nuklearnog rata između SSSR-a i SAD-a pozivao je na mir, pa j 1975. godine i dobio Nobelovu nagradu. Upravo je zbog Saharova Gorki bio - zabranjeni grad! U njega nitko nije smio ući bez posebne dozvole, a posebno stranci. Trebalo je spriječiti njegovu komunikaciju s svijetom.

 
Jedan od razloga što je grad bio zabranjen za strance jest i činjenica što se u njegovim tvornicama mnogo toga proizvodilo za potrebe vojne i nuklearne industrije. Padom komunizma Nižni se otvorio, na sreću, jer se radi o divnom mjestu u kojem se sudaraju rijeke Volga i Oka. Možete se diviti ovdašnjem kremlju, ruskim motornim vozilima, avionu, podmornici iz Drugog svjetskog rata, te spomenicima herojima kojih zaista ima na svim važnim lokacijama. Glavna ulica je Pokrovka, tu su restorani, barovi, kafići, tu se odvija glavni turistički život grada.


E baš tu smo jučer tražili prve hrvatske navijače. S obzirom ma to da je bio dan prije utakmice, nije ih bilo previše. Ali odmah smo vidjeli društvo iz rodnog grada Zlatka Dalića, Livna. Momci odjeveni u “kockice “bili su Zlatko Miloloža, Branko Pavić i Mijo Barbarić.

 


Orilo se glavnom ulicom Nižnog. A onda kad smo prišli kršnim momcima, saznali smo nešto vrlo zanimljivo.


- Ja sam rođak Zlatka Dalića, kuće su nam u Livnu udaljene tristo metara. Pet godina sam mlađi od njega, ali odlično ga znam. Po njemu sam i dobio nadimak. Naime, to možda niste znali, Dalić je u Livnu imao nadimak Pače. Pa kako sam i ja dobio ime Zlatko, tako po njemu imam i nadimak Pače - pričao nam je Milolaža.


Momci su se sjajno zabavljali, Ruskinje i Rusi su se s njima fotografirali, bili su prava atrakcija. Njima se pridružio Dario Radman iz Viteza koji živi u Frankfurtu. O njemu se već pisalo kad je svojevremeno Hrvatska igrača protiv Bugarske pod vodstvom Nike Kovača.

 


Šipke u Bugarskoj


- U Sofiji su nas napali huligani, njih je bilo trideset, nas šest. Izudarali su nas željeznim šipkama. Jedva smo preživjeli. Dobio sam trideset udaraca šipkom po glavi, slomili su mi ruku, završio sam na operaciji u bolnici. Došao me tada posjetiti Niko Kovač, pitao je može li mi bilo kako pomoći, ja sam mu rekao da oni samo pobijede Bugare - kazao nam je Dario.


Sreli smo i legendarnog navijača Vatrenih, Tihomira Distlera zvanog Tile (48), inače poznatog vinkovačkog Ultrasa koji danas živi u Berlinu. Njemu je žao što ovdje nema navijačkih skupina, sve je pozvao da bodre Hrvatsku.


Među malobrojnim navijačima vidjeli smo i momke iz Križevaca, Slavena Orejaša i Sanjina Petranovića, momci prate Hrvatsku i kažu:


- Idemo do kraja!

 

Više foto detalja navijačke atmosfere uoči današnjeg susreta Hrvatske i Danske pogledajte OVDJE.

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook