siguran posao u naredne tri godine

Oni i u BiH dobro zarađuju: Prosječna plata 2.200 KM, a nedostaje 6.000 stručnjaka!

Biznis Klub01.07.18, 10:47h

Oni i u BiH dobro zarađuju: Prosječna plata 2.200 KM, a nedostaje 6.000 stručnjaka!
Dio i ovog kadra odlazi iz BiH, a to su obično najbolji stručnjaci. Jer, u inozemstvu mogu zaraditi više

 


Bosni i Hercegovini nedostaje 6.000 IT stručnjaka i to je minimalan broj koji bi mogao dobiti posao u ovoj industriji u naredne tri godine.  


Ovo je za „Avaz“ rekao Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse, vodećeg IT udruženja u BiH, koje okuplja 44 kompanije s više od 2.200 uposlenih u ovom sektoru.


Softverska industrija


Do ovog broja, kako kaže Talić, došli su kroz veliko istraživanje kroz koje su razgovarali s više od 100 IT kompanija u BiH. Inače, u našoj zemlji trenutno posluje 387 IT kompanija sa skoro 4.000 uposlenih.


Talić: Veliki potencijal


- Neke kompanije mogle bi same zaposliti 500 ljudi. Koliki potencijal ima softverska industrija, pokazuje i podatak da je, prema strategiji zapošljavanja ljudi u zemljama Evropske unije, do 2020. godine planirano čak 900.000 novih radnih mjesta u IT sektoru. Kada to pogledamo, onda je ovaj naš broj od 6.000 poprilično mali - kaže Talić.


Zajednički interes svih članica Bit Alijanse je obrazovanje, a plan je, kako kaže Talić, zapošljavanje 6.000 IT stručnjaka u narednih pet godina.


- Povezali smo se sa 15 obrazovnih institucija. Ove godine uspjeli smo kreirati 350 novih mjesta na fakultetima gdje studenti mogu upisati neki IT smjer. To je za 50 posto više nego godinu prije. Međutim, godišnje s fakulteta u BiH izađe između 700 i 800 IT stručnjaka, što je i dalje mali broj – ističe Talić.


Dio i ovog kadra odlazi iz BiH, a to su obično najbolji stručnjaci. Kako kaže Talić, u inozemstvu mogu zaraditi više.


Ima potencijala


- Ulazne plaće u IT sektoru kod nas, za one koji tek počinju raditi, više su za 50 posto od prosječne plaće u BiH. Prosječna plaća u IT sektoru je oko 2.200 KM, a oni s više iskustva zarađuju mnogo više. Uglavnom, ima potencijala, plaće su dobre, uvjeti su vrhunski, možemo ostati ovdje i raditi. IT je i budućnost i sadašnjost i prošlost – poručuje Talić.


IT sektoru nedostaje i žena 


Osim nedostatka kadra uopće, IT sektoru u BiH nedostaje i žena. Ovo kaže za „Avaz“ Tanja Madžarević, projektna koordinatorica IT Girls inicijative u BiH, čiji je cilj da potakne djevojčice i djevojke da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru IT tehnologija.

 

Madžarević: Probuditi svijest


- Broj traženih IT stručnjaka u BiH u narednih pet godina može biti samo veći. Zbog toga je važno kod žena i djevojaka probuditi svijest i interes za ovaj sektor još u osnovnoj školi, kako bismo omogućili ženama i muškarcima jednaku šansu za zaposlenje, lični razvoj i uspješnu karijeru - kaže Madžarević.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook