Komemoracija za žrtve ustaškog logora kasnila dva sata

Uhapšen bivši komandant zloglasnog logora Manjača, Ivanić traži intervenciju ambasade

Hronika30.06.18, 17:50h

Uhapšen bivši komandant zloglasnog logora Manjača, Ivanić traži intervenciju ambasade
Lukaić je navodno osumnjičen za ratne zločine, a bio je zapovjednik srpskog koncentracionog logora Manjača

 

Hrvatska policija uhapsila je danas Daneta Lukajića iz Banjaluke, člana Udruženja "Jadovno 1941", koji je putovao na obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

 

Cijeli program kasnio je gotovo dva sata jer je hrvatska policija na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo uhapsila sudionika tog pohoda Daneta Lukaića, javlja HRT.

 

Lukaić je navodno osumnjičen za ratne zločine, a bio je zapovjednik srpskog koncentracionog logora Manjača. Navodno je priveden u Zagreb.

 

U Udruženju "Jadovno 1941" su istakli da je Lukajić bio u autobusu sa ostalim hodočasnicima na putu u Jadovno.

 

Jedan od putnika u autobusu, koji je želio da ostane anoniman, ispričao je Srni kako nije bilo nikakvih problema prilikom prelaska granice sa Hrvatskom, već da su hrvatski policajci u Ličkom Petrovom selu priveli Lukajića i još jedno lice, vjerovatno, po dojavi granične policije zbog dodatne kontrole.

 

On je rekao da je lice, koje je privedeno sa Lukajićem, poslije kratke provjere vraćeno u autobus, dok je Lukajić zadržan.

 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da su pokrenute aktivnosti povodom današnjeg hapšenja člana Udruženja "Jadovno 1941" Daneta Lukajića u Hrvatskoj.

 

"Ovdje, kao što znate, nema telefonske veze, ali mi smo pokrenuli već neke aktivnosti drugim putem, da se i Ambasada zainteresuje. To ćemo uraditi, imati puni angažman i pratiti koliko možemo", rekao je Ivanić novinarima kod Šaranove jame na Velebitu gdje je danas služen parastos za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, javljaju Nezavisne novine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook