Slučaj koji je potresao BiH

Optuženi za trostruko ubistvo nakon saslušanja psihologa: Neće valjda novinari pisati da sam psihopata?

Hronika26.06.18, 20:43h

Optuženi za trostruko ubistvo nakon saslušanja psihologa: Neće valjda novinari pisati da sam psihopata?
Porodica optuženog je, kako je rečeno na suđenju, bila disfunkcionalna, ali je mogla prepoznati neobično ponašanje Kamenice, koji je mrzio kako brata, tako i očuha i sve ih okrivljuje za svoje stanje

 

Vještak psiholog Elvedina Dervović danas je Nezira Kamenicu, optuženog da je 2. maja prošle godine u selu Bogušići kod Goražda sjekirom ubio majku Zehru Kavazović, nanu Šemsu Džabija, te očuha Ifeta Kavazovića, u Kantonalnom sudu u Sarajevu okarakterisala kao impulsivnog čudaka poremećene ličnosti, šizoidnu osobu bez empatije. Međutim, on je reagovao tek kada je kazala da se može nazvati psihopatom, prenosi Oslobođenje.

 

Ona je navela da je tokom razgovora sa timom vještaka Kamenica ispričao kako je ubijao majku dok nije bio siguran da je mrtva, kako je spremao sjekire za svoj naum, a to sve, kako je istakla, ukazuje na poremećaj ličnosti. Dodala je da je Kamenica razmišljao o samoubistvu, ali je onda zaključio zašto bi se on ubio kada bi u životu ostali oni koji su ga doveli u takvo stanje. Tokom razgovora tim vještaka je od Kamenice saznao da je on duže vrijeme bio nezadovoljan svojom porodicom, ponašanjem očuha prema njemu, koji je od njega tražio da radi, a nije mu davao džeparac (za godinu dana očuh mu je dao "samo" 250 KM, rekao je Kamenica).

 

- Međutim, poremećaj ličnosti nije bolest, to je skup crta čovjeka koje determinišu naše ponašanje. Zato se poremećaj ličnosti teško liječi - rekla je Dervović, dodajući da je Kamenica nadprosječno inteligentan.

 

Kada je vještakinja pozitivno odgovorila na upit da je Kamenica psihopata, on je reagovao a potom upitao advokata da li će novinari napisati da je on psihopata.

 

Potom je Kamenica rekao da se samo otvorio advokatu Fadilu Abazu i zatvorskom psihologu, rekavši da je vještacima sve lagao. Potom je zatražio dopunu vještačenja kako bi se saslušao psiholog koji je pričao s njim, no to nije prihvaćeno.

 

Porodica optuženog je, kako je rečeno na suđenju, bila disfunkcionalna, ali je mogla prepoznati neobično ponašanje Kamenice, koji je mrzio kako brata, tako i očuha i sve ih okrivljuje za svoje stanje. Na upit da li je optuženi kao poremećena ličnost, u vrijeme izvršenja djela, bio pod terapijom, vještakinja je odgovorila da nije te dodala da poremećaj ličnosti ima mnogo osoba od Donalda Trumpa pa nadalje, kao i 30 posto Sarajlija.

 

Dok se raspravljalo o poremećaju ličnosti, moglo se čuti da je poremećaj ličnosti imao i Betoven i to u vrijeme dok je napisao 9 Simfoniju. Vještak psihijatar Alma Bravo Mehmedbašić je rekla da osobe poremećene ličnosti imaju nizak prag tolerancije na frustracije. Na upit advokata Fadila Abaza, ona je potvrdila da je impulsivna reakcija optuženog mogla biti proizvod svađe s očuhom, ali dodavši da takvu informaciju vještaci nisu dobili.

 

Nastavak suđenja je 30 jula.

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook