za samo sat vremena preko 40 stepeni

Zašto parkiranje automobila na suncu može biti smrtonosno? A ni u hladu nije bez opasnih posljedica...

Auto & Dom25.06.18, 10:53h

Zašto parkiranje automobila na suncu može biti smrtonosno? A ni u hladu nije bez opasnih posljedica...
Temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti i do 40 stepeni poslije samo sat, što može dovesti do toplinskog udara

 

Temperature unutar vozila na suncu mogu dostići pustinjske vrijednosti. Temperatura u automobilu može postati opasna već nakon sat provedenih na suncu, a dokazano je i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.


Temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti i do 40 stepeni poslije samo sat, što može dovesti do toplinskog udara.


Čak i parkiranje automobila u hladu može biti smrtonosno za malo dijete. Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti zraka, zbog čega je teže rashladiti se znojenjem.


Naglašeno je da ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stepeni, ističući da neke žrtve toplinskog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe.

 

(Hayat/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!