FOTO/ ZAVRŠEN FESTIVAL 'JA BIH... 5 DANA ZAGREBA U SARAJEVU'

Zagrebački teferič u centru Sarajeva ni olujna kiša nije zaustavila: Pjevalo se, sviralo, uživalo u delicijama...

Kultura23.06.18, 15:49h

Zagrebački teferič u centru Sarajeva ni olujna kiša nije zaustavila: Pjevalo se, sviralo, uživalo u delicijama...
Zadnji dan festivala u parku At Mejdan održan je program „Zagrebački teferič“, događaj kojim Sarajevo dočekuje Zagreb

 

 

Festival „Ja BiH... Pet dana Zagreba u Sarajevu 2018“, koji je organizirala Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH… iz Zagreba – u suorganizaciji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak Središnja Uprava Sarajevo, te Napretkovim Kulturnim Centrom iz Zagreba, a uz potporu i podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te Kantona Sarajevo – i ove je godine oduševio brojne posjetitelje bogatim programom. 


Festival je svečano otvoren u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo izložbom fotografije i dizajna „PopTreti“ dizajnersko-fotografskog tandema Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića – najpoznatijih po  fotografiji i dizajnu vezanom uz ovitke pop, rock i zabavne glazbe – te koncertom na kojem su nastupili klarinetist Bruno Philipp, sopranistica Arijana Gigliani Philipp, pijanistica Mia Elezović, te balerina Nadža Pušilo. Repertoar koncerta obuhvaćao je teme iz klasične glazbe te bosanske i sefardske pjesme.


U ovih pet dana festivala, u kinu Meeting Point prikazane su sljedeće projekcije – hrvatski igrani film „Comic Sans“ redatelja Nevija Marasovića, koji je bio i gost ovogodišnjeg festivala, hrvatski igrani film „Ne gledaj mi u pijat“ redateljice Hane Jušić, dvije epizode hrvatske dramske serije „Novine“ redatelja Dalibora Matanića, hrvatski film „Agape“ redatelja Branka Schmidta, te hrvatski dokumentarno-igrani film „Kratki izlet“ redatelja Igora Bezinovića. 


Upriličena je i projekcija dječjeg detektivskog filma „Uzbuna na zelenom vrhu“ redateljice Čejen Černić, prvenstveno za štićenike domova za djecu bez roditeljske skrbi (KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“, Stadlerov dječji dom „Egipat“, Sestre služavke Malog Isusa). No, prije samoga filma, klaunesa Anamarija Jurišić i klaun Mario Perković – članovi Udruge „Crveni Nosovi klaunovidoktori“ čija je misija vraćanje osmijeha na tužna lica – zabavili su najmlađe te ih naučili brojnim cirkuskim trikovima i vještinama koje svaki dobar klaun skriva u svojim džepovima. 


Djeca su se okušala u vrćenju cirkuskih tanjura, žongliranju, trikovima itd. te kao nagradu dobila crvene nosove. Inače, program za djecu namijenjen štićenicima dječjih domova je nastao kao rezultat suradnje Udruge „Ja BiH“ i Crvenih Nosova klaunovadoktora kroz Inin projekt spajaLICA. Međutim, kako „Crveni Nosovi klaunovidoktori“ donose osmijeh i starijim, bolesnim i nemoćnim osobama, Anamarija i Mario su posjetili i Gerontološki centar Sarajevo te razveselili i osobe starije životne dobi. 


Zadnji dan festivala u parku At Mejdan održan je program „Zagrebački teferič“, događaj kojim Sarajevo dočekuje Zagreb. Program je otvorio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, zaželivši prisutnima dobar provod. Obećao je nastavak suradnje, te najavio da će nastojati sljedeće godine ovaj program uvrstiti u obilježavanje Dana Općine Stari Grad. Predsjednik Udruge „Ja BiH“ Ismet Efendić i umjetnički direktor Udruge „Ja BiH“ Ivica Propadalo su kazali da raditi ovakav posao ima smisla jer je prije svega lijepo vidjeti da se ova dva grada na ovaj način podržavaju – a da su upravo umjetnost i kultura poveznice, te da dogodine slave obljetnicu – deset godina festivala. 


Moderatorica programa bila je hrvatska TV voditeljica Daniela Trbović, koja je vodila razgovor s književnikom, novinarom i scenaristom Ivicom Đikićem. Naime, Ivica Đikić je rođen u Tomislavgradu 1977., autor je nekoliko romana i publicističkih knjiga, te dobitnik brojnih književnih nagrada. 


Za glazbeni dio programa bio je zadužen Kenan Mačković, pijanist i vokalni solist te jedan je od osnivača i članova tria „Bosanski lonac“ koji nastoji da svojim djelovanjem očuva tradicijsku muziku Balkana. Posebnu draž druženja upotpunile su Željka Stošić (Cooking Croatia, Zagreb) i Aida Krstić (Slatko je slatko, Sarajevo) sa svojim slanim i slatkim specijalitetima i delicijama.


Poslije Zagrebačkog teferiča, u Kamernom teatru 55 je izvedena kazališna predstava „Ko rukom odneseno“, redatelja Bobe Jelčića, u kojoj igraju Jerko Marčić, Ivana Krizmanić i Marko Makovičić. 


Ovom kazališnom predstavom je završio još jedan festival „Ja BiH... Pet dana Zagreba u Sarajevu“ – deveti po redu – koji je još jednom pokazao i dokazao da su kultura i umjetnost najbolji načini za povezivanje i prijateljstvo ljudi i gradova. Festival je ponovno – makar i na kratko – donio duh Zagreba u Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook