Drugo kolo grupe E

Petkovićeva Švicarska preokretom do trijumfa: Shaqiri šokirao Srbiju u 90. minuti

Sport22.06.18, 21:57h

Petkovićeva Švicarska preokretom do trijumfa: Shaqiri šokirao Srbiju u 90. minuti
Shaqiri je u 58. minuti pogodio stativu. Deset minuta poslije Srbijanci su propustili dobru priliku preko Mitrovića. Potom je uslijedio nešto mirniji period igre, kao da su obje momčadi bile zadovoljn e podjelom bodova. A onda, u posljednjoj minuti regularnog dijela susreta Shaqiri je odlično istrčao kontranapad i postavio konačan rezultat susreta

 

U okviru 2. kola grupe E Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji reprezentacija Švicarske je savladala Srbiju rezultatom 2:1 i tako došla nadomak plasmana u narednu rundu takmičenja. Istina, početak susreta nije nagovještavao ovakav scenarij.

 

Naše istočne komšije od prve minute krenule su po pobjedu, a na vodstvo su čekali do pete minute. Dušan Tadić je prevario Ricarda Rodrigueza na desnom krilu i centrirao, a Aleksandar Mitrović bio je najviši u skoku i dove Srbe u vodstvo. Rani pogodak kao da je dao krila „Orlovima“, pa su izabranici predvođeni Zeničaninom Mladenom Krsjatićem dodali gas. U 15. minuti prijetio je ponovo Mitrović, a tri minute poslije Sergej Milinković Savić šutirao je pored gola Švicaraca.

 

Tek u 30. minuti Švicarci su konačno došli do daha i prvi put zaprijetili. Steven Zuber je namjestio zicer Blerimu Džemailiju, ali je srbijanski golman Vladimir Stojković maestralno intervenisao. Mogli su Srbi udvostručiti prednost pred kraj prvog dijela, ali su poslije kornera Tadića s desne strane, prvo Duško Tošić, a onda i Nemanja Matić iz neposredne blizine propustili sjajne prilike. Inače, prvo poluvrijeme obilježila je i dosta gruba igra srbijanskih fudbalera, pa je glavni sudija meča Felix Bryich morao pokazati žute kartone Matiću, Milinković Saviću u Milivojeviću.

 

__________________Gledaj na DEPO TV__________________________

 

 

_____________________________________________________________

 

U nastavku susreta, prvu šansu propustili su Srbi. Na centaršut Tadića Mitrović je glavom poslao loptu malo iznad gola Švicaraca. A onda, igrala se 52. minuta susreta. Shaqiri je šutirao, Aleksandar Kolarov ga izblokirao, lopta se odbila na 20-ak metara od gola, na nju je naletio Xhaka i topovski udarcem pocijepao mrežu Stojkovića. Mogli su izabranici Sarajlije na klupi Švicarske, Vladimira Petkovića, do potpunog preokreta nekoliko minuta poslije, ali sreća je bila saveznik naših komšija.

 

Shaqiri je u 58. minuti pogodio stativu. Deset minuta poslije Srbijanci su propustili dobru priliku preko Mitrovića. Potom je uslijedio nešto mirniji period igre, kao da su obje momčadi bile zadovoljn e podjelom bodova. A onda, u posljednjoj minuti regularnog dijela susreta Shaqiri je odlično istrčao kontranapad i postavio konačan rezultat susreta.

 

SRBIJA: Stojković , Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov, Matić, Milivojević, Tadić, Milinković Savić, Kostić, Mitrović. Selektor: Mladen Krstajić.

 

ŠVICARSKA: Sommer, Lichsteiner, Akanji, Schar, Rodriguez, Xhaka, Behrami, Shaqiri, Dzemaili, Zuber, Šeferović. Selektor: Vladimir Petković.

 

 

(SportCentar, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook