Dvojac osuđen za ubistvo Nusreta Prljače u ilidžanskom naselju Butmir

Keču i Osmanoviću 32 godine zatvora, Mehmedbašić ulaže žalbu: 'Dokazat ćemo da se radilo o homoseksualnoj žurci'

Hronika22.06.18, 11:49h

Keču i Osmanoviću 32 godine zatvora, Mehmedbašić ulaže žalbu: 'Dokazat ćemo da se radilo o homoseksualnoj žurci'
Osim Keča i Osmanovića, za ovo ubistvo osumnjičena je i 25-godišnja Nirma Esadović, koja je uhapšena tek u januaru ove godine. Njoj se na teret stavlja krivično djelo ubistvo iz koristoljublja, ali s obzirom na to da je njena uloga u cijelom slučaju naknadno otkrivena, njoj će se suditi odvojeno

 

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom su Senad Keč i Muamer Osmanović osuđeni na ukupno 32 godine zatvora zbog ubistva 64-godišnjeg Nusreta Prljače, kojeg su u novembru 2016. godine iz koristoljublja ubili u njegovoj porodičnoj kući u ilidžanskom naselju Butmir.

 

Prema presudi, Sud je u potpunosti prihvatio navode iz optužnice koja ih tereti za ubistvo sa umišljajem iz koristoljublja, te je Keča osudio na 15, dok je Osmanović dobio 17 godina robije.

 

Prilikom odmjeravanja kazne, Sudsko vijeće im je kao otežavajuću okolnost uzelo raniju osuđivanost, potvrdio je  za Faktor Osmanovićev advokat Omar Mehmedbašić.

 

On je kazao da će uložiti žalbu, kojom će osporiti da je riječ o ubistvu iz koristoljublja.

 

- Mi ćemo dokazati da se radilo o homoseksualnoj žurci, tokom koje je izbila svađa i ovdje je riječ o ubistvu na mah - rekao je Mehmedbašić.

 

Prema navodima iz optužnice, odnosno današnje presude, Keč i Osmanović su prije ubistva do detalja isplanirali pljačku Prljače sa kojim se Keč družio i ranije, i sa kojim je bio u intimnim odnosima.

 

Oni su najprije izudarali Prljaču, a potom su ga ugušili stavivši mu jastuk na lice. Zatim su mu ukrali laptop i automobil, te pobjegli. Međutim, shvatili su da su ostavili mnogo tragova iza sebe pa su se sa ukradenim autom vratili kako bi prikrili tragove zločina, ali tada ih je razotkrio policajac Elvir Husilović, komšija ubijenog Prljače.

 

Husilović, koji nije bio na dužnosti, nedaleko od Nusretove kuće uočio je njegov automobil, te su zbog krađe vozila tada uhapšeni Keč i Osmanović.

 

Keč je potom policajcima ispričao kako je zajedno sa Osmanovićem bio u Prljačinoj kući, gdje su se s njim sukobili i fizički obračunali, a potom ukrali ključeve njegovog automobila i odvezli se. Nakon dolaska na mjesto zločina, policajci su u kući zatekli zadavljenog Nusreta.

 

Osim Keča i Osmanovića, za ovo ubistvo osumnjičena je i 25-godišnja Nirma Esadović, koja je uhapšena tek u januaru ove godine. Njoj se na teret stavlja krivično djelo ubistvo iz koristoljublja, ali s obzirom na to da je njena uloga u cijelom slučaju naknadno otkrivena, njoj će se suditi odvojeno.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook