BORCI U RALJAMA MINISTARA VLADE FEDERACIJE BIH

Bukvarević poslao borački zakon Vladi FBiH, Jelka Milićević ne žuri

Hronika21.06.18, 18:25h

Bukvarević poslao borački zakon Vladi FBiH, Jelka Milićević ne žuri
Federalno ministarstvo za boračka pitanja uputilo je danas prema Vladi Federacije Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, rekao je za Faktor resorni ministar Salko Bukvarević

 

Podsjeća da su u jedan od članova zakona ugradili javnu objavu Registra boraca, a predviđen je i borački dodatak za demobilisane borce sa 57 i više godina starosti. Iznos boračkog dodatka je direktno vezan za minimalnu penziju (348 KM) i godine učešća u oružanim snagama.

 

Planirano je da se sa federalnog nivoa finansira borački dodatak za borce stare 57 godina i više a koji nemaju apsolutno nikakvih primanja, dok će kantoni i Brčko distrikt svojim odlukama regulirati pitanje boračkog dodatka za demobilisane borce koji su u stanju potrebe a imaju manje od 57 godina.

 

- Iako je zakonski rok da se očituje istekao, mi još nismo dobili mišljenje o zakonu od Ministarstva finansija FBiH. Danas smo dobili mišljenje Ministarstva pravde FBiH i ranije Ureda za zakonodavstvo. Danas smo se sastali sa predstavnicima Saveza demobilisanih boraca FBiH sa Jedinstvenom organizacijom boraca i predstavnicima demobilisanih boraca koji se nalaze u kampu ispred bivše zgrade Vlade FBiH. Prezentirali smo im prijedlog zakona, podijelili po primjerak. Potom smo zakon uputili prema Vladi FBiH - kaže Bukvarević.

 

Objašnjava da kada Vlada FBiH dobije prijedlog zakona, procedura je da zasjeda kolegij koji čine premijer i dva dopremijera, kada će se donijeti odluka da li će se prijedlog razmatrati na vanredoj, ili redovnoj sjednici.

 

- Mi smo u prijedlogu, u skladu sa našim raspoloživim mogućnostima, predvidjeli borački dodatak za demobilisane borce muškarce od 57 godina koji imaju tri godine učešća u oružanim snagama, demobilisane borce sa 60 godina i više koji imaju godinu dana učešća u oružanim snagama i žene borce koje imaju 50 godina života i godinu dana učešća. To su kategorije koje bi bile po našem prijedlogu finansirane sa federalnog nivoa. U ovom zakonu smo predvidjeli da će kantoni i Brčko distrikt svojim odlukama regulisati pitanje boračkog dodatka za demobilisane borce koji su u stanju potrebe a imaju manje od 57 godina, to se odnosi na muškarce. A, ako ima žena boraca sa manje od 50 godina onda će i one biti definisane kroz odluke kantona - objašnjava Bukvarević.

 

Govoreći o iznosu boračkog dodatka Bukvarević pojašnjava da će on biti direktno vezan za minimalnu penziju (ona je sada 348 KM) i godine učešća u oružanim snagama.

 

- Znači iznos boračkog dodatka se utvrđuje u visini od 40 posto od najniže penzije za demobilisane borce koji su bili pripadnici oružanih snaga od 12 do 24 mjeseca. Iznos boračkog dodatka u visini od 50 posto od osnovice za borce koji su bili od 24 do 36 mjeseci. Za one koji su bili od 36 do 48 mjeseci to je 60 posto od osnovice, i za one koji su bili preko 48 mjeseci, to je 70 posto od osnovice minimalne penzije - rekao je Bukvarević.

 

S obzirom da je sada najniža penzija 348 KM, izračunali smo da bi borački dodatak za borce koji su u vojsci bili od 12 do 24 mjeseca, iznosio 139,2 KM, za one koji su bili u oružanim snagama od 24 do 36 mjeseci 174 KM. Oni koji su bili u vojsci od 36 do 48 mjeseci bi imali dodatak od 208,8 KM, a borci koji su bili više od 48 mjeseci 243,6 KM. Naravno, sve ovo dolazi u obzir ukoliko su prethodno ispunili sve uslove za dobijanje boračkog dodatka.

 

Među uslovima su da ni borac, ni bračni drug, nisu zaposleni. Da nemaju apsolutno nikakvih primanja. Odnosno, da nisu korisnici inozemne penzije, mjesečnih naknada po federalnim, kantonalnim propisima i da nemaju drugih primanja po osnovu izdavanja u zakup stambenih jedinica, poslovnih prostora...

 

(Faktor/DEPO Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook