Protest zbog sporazuma s Grčkom

Dramatične scene u Skoplju: Šok bombe, kamenje i suzavac - povrijeđeno sedam policajaca, privedeno 25 osoba

Front18.06.18, 08:24h

Dramatične scene u Skoplju: Šok bombe, kamenje i suzavac - povrijeđeno sedam policajaca, privedeno 25 osoba
MUP navodi da poštuje pravo na miran protest, ali poručuje da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira. Ministarstvo apeluje na demokratski način izražavanja javnog mišljenja

 

Sedam policajaca povrijeđeno je sinoć u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju zbog potpisivanja sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, dok je 25 demonstranata privedeno.

 

Najnovije podatke saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je navelo da je dio demonstranata upotrijebio "rasprskavajuća sredstva i nasilno gurao zaštitnu ogradu s namjerom da nasilno uđe u Sobranje".

 

"U cilju da se spriječi eskalacija situacije i nasilan upad u Sobranje, a postupajući u skladu sa procedurama, policija je upotrijebila suzavac", navedeno je u saopštenju.

 

MUP navodi da poštuje pravo na miran protest, ali poručuje da neće dozvoliti upotrebu sile i nasilni upad, kao i narušavanje javnog reda i mira. Ministarstvo apeluje na demokratski način izražavanja javnog mišljenja.

 

Agencija MIA je prethodno javila da je tokom protesta intervenisala i Hitna pomoć zbog povrijeđenih osoba. Zasad, međutim, nema informacija koliko je ljudi povrijeđeno. Medicinski tim je reagovao po zahtjevu policije.

 

Makedonska agencija je izvijestila da je policija suzavcem rastjerala nasilne demonstrante ispred Sobranja. Dio učesnika demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook