havarija

Drama na Jadranu: Turski teretni brod tone kod otoka Jabuka, posada u evakuaciji!

Hronika17.06.18, 13:01h

Drama na Jadranu: Turski teretni brod tone kod otoka Jabuka, posada u evakuaciji!
U 4.25 sati u MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji s turskog broda, slijedom čega su putem obalnih radio postaja započeli emitiranje obavijesti o havariji svim sudionicima u pomorskom prometu

 

U arhipelagu otoka Jabuka u nedjelju rano ujutro dogodila se havarija na turskom teretnom brodu uslijed prodora mora u prostor strojarnice, slijedom čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i talijanske središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, kojom je posada evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a trenutno nije uočeno onečišćenje mora. 

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH priopćilo je kako su prvu informaciju o havariji na brodu "Haksa" u 4.16 sati ujutro zaprimili službenici Središta za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS Split). 

 

Oni su o tome obavijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), te prenijeli informaciju da je posada zatražila pomoć i dojavila o prodoru mora u potpalublje teretnog broda dužine 85 metara s 13 članova posade (11 državljana Turske i dva državljana Indije), koji plovi pod zastavom Turske, prenosi Hina. 

 

 U 4.25 sati u MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji s turskog broda, slijedom čega su putem obalnih radio postaja započeli emitiranje obavijesti o havariji svim sudionicima u pomorskom prometu. Potom je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija u suradnji s MRCC u Italiji, jer je pozicija havariranog broda u arhipelagu otoka Jabuka, konkretno u Jabučkoj kotlini, u području koje dijelom izlazi iz obuhvata hrvatskog teritorijalnog mora. 

 

 Budući da je motorni tanker "Valcadore" pod talijanskom zastavom u trenutku nesreće plovio na oko četiri nautičke milje od pozicije havarije, MRCC Rijeka je isti preusmjerila u spasilačku akciju, a na tu je poziciju doplovio u 5.10 sati. 

 

 U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažirali splitsku Lučku kapetaniju i Pomorsku policiju, čije posade su odmah isplovile prema poziciji havarije. Središnjica je u akciju uključila i remorkere tvrtke Brodospas, a o svemu je obaviještena i Obalna straža RH, čiji brodovi su stavljeni u pripravnost. Također, MRCC Rijeka je u komunikaciji s MRCC Rim u akciju angažirala i dva talijanska remorkera koji plove prema poziciji nesreće. 

 

 Zapovjednici "Valcadorea" i "Hakse" su u koordinaciji s MRCC Rijeka postupak evakuacije posade započeli u 06.05 sati, s tim da je zapovjednik turskog teretnog broda odlučio ostati s još četiri člana posade na tonućem brodu, dok god to bude moguće. 

 

 Na poziciji havarije trenutno nije uočeno onečišćenje mora, no budući da turski brod prevozi 3.000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima sadržava oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, nadležna Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprječavanja i saniranja eventualnog onečišćenja mora na poziciji ove pomorske nesreće, stoji u priopćenju.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook