NAKON MUKOTRPNE BORBE I KONAČNE SUDSKE PRESUDE

Seadu Radovoviću vraćen status ratnog vojnog invalida: Ja nisam lažni borac, već branitelj Sarajeva i komandant u Armiji RBiH!

Front14.06.18, 17:12h

Seadu Radovoviću vraćen status ratnog vojnog invalida: Ja nisam lažni borac, već branitelj Sarajeva i komandant u Armiji RBiH!
Bivši pukovnik i komandant bataljona Armije RBiH Sead Radovović, nakon višegodišnje sudske borbe, u junu ove godine dobio je konačnu pravosnažnu presudu kojom mu je priznat status ratnog vojnog invalida


Sead Radovović iz Sarajeva bio je jedan od više stotina boraca koji su "revizijom boračkih penzija", koju je svojevremeno sprovodio agilni bivši ministar za boračka pitanja Zukan Helez, izgubili status ratnog vojnog invalida. Na spisku koji je u septembru 2011. godine objavila Federalna televizija, a potom prenio i DEPO Portal, nalazilo je i njegovo ime.


Originalnost spiska tade je potvrdio i ministar Zukan, koji je ovim spiskom argumentovao i da je na ime 929 lažnih korisnika invalidnina država mjesečno izdvajala 265.750 KM.


Međutim, brojne oprečnosti pojavile su se nakon ove revizije, a njene posljedice osjetili su mnogi.


Bivši pukovnik i komandant bataljona Armije RBiH Sead Radovović, nakon višegodišnje sudske borbe, u junu ove godine dobio je konačno pravosnažno rješenje kojim mu je ponovo priznat, tj. vraćen status ratnog vojnog invalida. Tačnije, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH Rješenjem br. UP-I-03-41-180/17 od 04. 06. 2018. godine utvrdilo je da Radovović nije bio lažni ratni vojni invalid i priznat mu je status RVI retaroaktivno do dana poništenja.

 

rjesenje-invalidnina


- Zbog posljedica ranjavanja Rješenjem Službe za oblast boračkoinvalidske zaštite Novo Sarajevo od 26. 10. 2006. godine priznat mi je status ratnog vojnog invalida sa 20% invaliditeta i lična invalidnina u iznosu od 36,70 KM... Međutim, ovo rješenje poništeno je Rješenjem Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH od 27. 06. 2011. i ukinut mi je status RVI, ne zato što nisam ranjen tri puta kao pripadnik Armije RBiH, već iz razloga što je nepravilno i nezakonito Ljekarska komisija Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH utvrdila da kod mene ne postoji tjelesno oštećenje po osnovu tri ranjavanja - pojašnjava Sead Radovović.


- Od tada je počela moja pravna borba za zaštitu mog statusa kao ratnog vojnog invalida... Nakon objave spiska "lažnih korisnika prava na invalidninu i penziju", život mi je postao pakao. Neprestano sam bio izložen poruzi saboraca i sugrađana, moja uža i šira porodica također. Izbjegavali su me svi kao kriminalca i prevaranta, lažnog ratnog invalida koji je krao "krvave pare" ostalih vojnih invalida - navodi Radovovoić.


Nastupile su teške i mučne godine u kojoj se borio za opstanak sebe i svoje porodice, napadan je na ulici, dok su mu, kako kaže, sva vrata institucija, ali i prijatelja bila zatvorena.


Konačno, u decembru 2016. godine Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH ponovo potvrđuje Rješenje Službe za oblast boračkoinvalidske zaštite Novo Sarajevo iz 2006. godine, da bi godinu dana kasnije i Kantonalni sud (20. 12. 2017.) poništio, kao nepravilno i nezakonito, Rješenje ovog ministarstva iz 2011. godine.


Konačno i pravosnažno rješenje, nakon sudske presude, ovo ministarstvo donosi 4. juna ove godine, čime je Seadu Radovoviću priznat status RVI, i to retaroaktivno do dana poništenja, odnosno 27. juna 2011. godine.

 

Izvinjavamo se ako smo objavom spiska "revizije boračkih penzija" bivšem pukovniku i komandantu u Armiji RBiH Seadu Radovoviću nanijeli štetu, ali u trenutku objave radilo se o legitimnom spisku koji je dostavljen iz javne institucije - Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata FBiH - načinjenog nakon revizije koju je isto ministarstvo sprovelo.    


(DEPO PORTAL/ad)


     

 


        


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook