Osuđen na šest i po godina zatvora u Hrvatskoj

Nakon privođenja, ročište Mamiću odgođeno za sutra: Prenoćit će u Sarajevu

Hronika14.06.18, 13:40h

Nakon privođenja, ročište Mamiću odgođeno za sutra: Prenoćit će u Sarajevu
Mamić je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Hrvatska. Dan prije izricanja presude, Mamić je iz Hrvatske došao u Međugorje

 

Ročište u 'slučaju Zdravko Mamić', koje je trebalo biti održano danas u Sudu Bosne i Hercegovine, odgođeno je za sutra iz tehničkih razloga, odnosno usljed skraćenog radnog vremena uoči nadolazećih blagdana. 

 

Ovo je Feni potvrdio Mamićev advokat Zdravko Rajić, ustvrdivši da prema stanju u spisu nema uvjeta za izručenje njegovog klijenta vlastima Republike Hrvatske, a s obzirom na to da, kako navodi, Mamić posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine. 

 

Rajić u tom kontekstu očekuje povoljan epilog, podsjećajući na ugovor o pružanju međunarodne pravne pomoći, odnosno elemente bilateralnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

 

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Međugorju priveli Zdravka Mamića, bivšeg izvršnog direktora zagrebačkog NK Dinamo, za kojim je Republika Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu, nakon što ga je Županijski sud u Osijeku nepravomoćno osudio na šest i po godina zatvora. 

 

Naime, Mamić je dan uoči izricanja prvostepene presude prešao na teritoriju BiH i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook