Zbog sve većih potreba pacijenata

Sebija Izetbegović: Proširili smo laboratorij na Jezeru, ne želimo da bolesnici provode sate u čekaonicama

Hronika13.06.18, 10:51h

Sebija Izetbegović: Proširili smo laboratorij na Jezeru, ne želimo da bolesnici provode sate u čekaonicama
Proširenje laboratorije “Jezero” je uspješno provedeno poštujući sve standarde i normative struke i dobre laboratorijske prakse, saopćeno je s KCUS-a

 

Na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a nedavno je završeno proširenje prostora laboratorija. Do tada je laboratorij bio smješten u prostoru koji je neadekvatne veličine za realizaciju analiza koje se dostavljaju sa nekoliko klinika: Pedijatrijska klinika 1, Pedijatrijska klinika 2, Klinika za porodiljstvo, Klinika za ginekologiju i Klinika za dječiju hirurgiju. 

 

- Pacijenti koji se obrađuju sa tih klinika predstavljaju veoma osjetljivu populaciju (djeca i trudnice). Menadžment KCUS-a je prepoznao ovaj problem. Značajno je bilo da se ostvare neophodne standardne i zakonske norme za uslove u kojima će se pružiti adekvatna zdravstveno dijagnostička usluga. Prvobitni prostori laboratorije su planirani 2009. godine i prema iskazanim potrebama Pedijatrijske klinike planirano je 5.000 analiza mjesečno, a taj  broj analiza je prema zahtjevima prevaziđen već na početku rada laboratorije i iznosio je 12.000 analiza mjesečno - saopćila je direktorica dijagnostičkih disciplina KCUS-a Sandra Vegar Zubović

 

Ovim povodom generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović ukazala je da centraliziran labortorij garantuje sve analize koje su potrebne. 

 

- Smatramo da usluge laboratorija moraju biti prilagođene brzom i efikasnom radu  klinika kao i komforu pacijenata. Ne želimo da bolesnici provode sate u čekaonicama, da lutaju punktovima i da im se vadi krv u nekoliko navrata kao što je bilo godinama - kazala je Izetbegović. 

 

Da ne bi došlo do zastoja u radu, OJ Klinička biohemija sa imunologijom je u rad stavila tehnologiju novije generacije velike brzine i propusne moći, koja je mogla adekvatno odgovoriti svim zahtjevima klinika, znatno povećavajući sigurnost i pouzdanost nalaza. Osim toga omogućila je proširenje postojeće palete analiza, kao što je hsCRP (high sensitivity C-reaktivni protein ) - navedeno je u saopćenju KCUS-a. 

 

Proširenje laboratorije “Jezero” je uspješno provedeno poštujući sve standarde i normative struke i dobre laboratorijske prakse. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook