Uhapšeni u septembru 2015. godine

Bivši čelnici GRAS-a oslobođeni optužbi da su preduzeće i Kanton oštetili za više od 800 hiljada KM

Hronika12.06.18, 12:25h

Bivši čelnici GRAS-a oslobođeni optužbi da su preduzeće i Kanton oštetili za više od 800 hiljada KM
Jusufranić i Petrović su, prema tužbenim navodima odbačene optužnice, bili terećeni da su od 2001. do polovine 2006. godine kao odgovorne osobe iskoristili službene položaje i ovlaštenja, te da nisu obavili svoje dužnosti, čime je nanesena šteta GRAS-u i Budžetu Kantona Sarajevo

 

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) donijelo je danas odbijajuću presudu, odnosno odbacilo optužbe protiv bivšeg direktora KJKP GRAS Ibrahima Jusufranića i nekadašnjeg šefa Turističke poslovnice tog preduzeća Branislava Petrovića, koji su se teretili za zloupotrebu položaja i ovlasti, a Petrović i za krivotvorenje službene isprave.

 

Naime, Sud je utvrdio da se u konkretnom slučaju radi o već presuđenoj stvari (res-iudicata), pozivajući se na ranije rješenje tužitelja, angažiranog u sklopu ovog slučaja, odnosno naredbu o obustavljanju istrage, a što je potvrđeno i odlukama KSS-a.

 

Jusufranić i Petrović su, prema tužbenim navodima odbačene optužnice, bili terećeni da su od 2001. do polovine 2006. godine kao odgovorne osobe iskoristili službene položaje i ovlaštenja, te da nisu obavili svoje dužnosti, čime je nanesena šteta GRAS-u i Budžetu Kantona Sarajevo.

 

Prema odbačenim navodima, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 KM, a obojica su se teretila da su drugome pribavili korist od oko 100.000 KM.

 

Jusufranić i Petrović uhapšeni su u septembru 2015. godine, te su nakon jednomjesečnog pritvora pušteni da se brane sa slobode, a suđenje u ovom predmetu počelo je u aprilu 2016. godine.

 

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo najavilo je ulaganje žalbe na izrečenu presudu.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook