rijetko viđeni radovi

Izložba fotografija 'Shadow of Memory' Rona Haviva postavljena u Vijećnici

Kultura11.06.18, 18:14h

Izložba fotografija 'Shadow of Memory' Rona Haviva postavljena u Vijećnici
U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija tog autora, ujedno i prijatelja Sarajeva iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz MESS-a

 

Izložba fotografa Ron Haviva, "Shadow of Memory", koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u sarajevskoj Vijećnici, od ponedjeljka, 11. juna, ponovo je otvorena za sve posjetitelje Vijećnice, i bit će otvorena do  2. jula 2018. godine. 

 

U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija tog autora, ujedno i prijatelja Sarajeva iz perioda rata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz MESS-a. 

 

Posjetitelji će imati priliku vidjeti fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različith priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: "Sarajevo - 6. april", "Bijeljina", "Život u ratu", "Logori", "Ponovno ujedinjenje", "Vojnici" i "Srebrenica". 

 

Dok je izložba još bila u pripremi, Ron Haviv je napisao zbog čega uopće smatra bitnim baviti se onim što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, ali i na koji način je to njega lično oblikovalo. 

 

- Dok provodim više vremena s “novim” radom, prisiljen sam ponovo doživjeti ono što sam bio zaboravio. To me podsjeća da svaki pojedini trenutak, bilo da je fotografiran ili ne, ima pravo da ga se vidi, osjeti i razumije. Kako je vrijeme proticalo, uspomene nastavljaju postojati ispod površine, čekajući da budu probuđene i ponovo viđene. Sada je vrijeme da rasvijetlimo moje sjene iz prošlosti – ističe Haviv.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook