Od 12. do 14. juna

Minifestival čehoslovačkih i čeških filmova nagrađeni Oscarom u kinu Meeting Point

Kultura11.06.18, 10:08h

Minifestival čehoslovačkih i čeških filmova nagrađeni Oscarom u kinu Meeting Point
Ulaz na sve projekcije je slobodan

 

Ambasade Republike Češke i Republike Slovačke u Sarajevu organizirat će od 12. do 14. juna u kinu Meeting Point povodom obilježavanja 100. godišnjice od osnivanja nezavisne i demokratske Čehoslovačke 1918. godine, minifestival čehoslovačkih i čeških filmova nagrađenih Oscarom. 

 

Filmovi će biti prikazani s početkom u 20 sati, saopćeno je iz kina Meeting Point. 

 

U utorak, 12. juna na programu je film Strogo kontolisani vlakovi (Jiří Menzel, 1966), dan kasnije Prodavnica na korzu (Ján Kadár i Elmar Klose, 1965), dok je u četvrtak, 14. juna na programu film Kolja (Jan Svěrák, 1996, 105 min.). 

 

Radnja filma Strogo kontrolisani vlakovi - Na seoskoj željezničkoj stanici u vrijeme nacističke okupacije Čehoslovačke dispečer žudno želi da se oslobodi svoje nevinosti. Nesvjestan rata i otpora koji ga okružuje, ovaj mladi čovjek započinje putovanje seksualnog buđenja i samootkrivanja, susrećući se s univerzumom frustracija, erotike i avanture u njegovom uspavanom depou. 

 

Nagrađen Oscarom, film Strogo kontrolisani vlakovi je remek-djelo ljudskog posmatranja i jedan od najomiljenijih filmova češkog novog talasa. 

 

U filmu Prodavnica na korzu se radi o nesposobnom slovačkom seljaku koji je razvučen između pohlepe i krivice kada ga nacistički šefovi njegovog mjesta postave kao "arijskog kontrolora" prodavnice stare jevrejske udovice. Humor i tragedija spajaju se u ovom istraživanju jednog ljudskog kukavičluka u užasima totalitarnog režima. 

 

Nastao neposredno pred sovjetskim ugnjetavanjem u Čehoslovačkoj, film Prodavnica na korzu karakterišu montaža i kamera, te je osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film 1966. godine.

 

Film Jana Svěráka Kolja je gorka komedija-drama o malom ruskom dječaku i srednjevječnom ciniku koji su tokom nastanka Baršunaste revolucije 1989. godine i kraja komunističkog režima, koji je vladao u tadašnjoj Čehoslovačkoj, skupa bačeni u iste okolnosti. 

 

Film Kolja, koji je osvojio nagradu Oscar i Zlatni globus, a u kojem je dobro uspostavljen duo Jan i Zdeňek Svěráka, balansira između sentimentalnosti s nježnim humorom i opservacija koje odražavaju univerzalne akorde. 

 

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook