U Gazi Husrev-begovoj džamiji

U Sarajevu svečanost povodom Lejletu-l-kadra: Noć sudbine i oprosta

Hronika11.06.18, 07:57h

U Sarajevu svečanost povodom Lejletu-l-kadra: Noć sudbine i oprosta
Kavazović je istakao kako su vjernici 26 noći mjeseca ramazana očekivali noć u kojoj je Allah dž.š. odlučio ljudima posljednji put poslati svoju riječ - čestiti Kur'an

 

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sinoć prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu organizirao je centralnu svečanosti povodom Lejletu-l-kadra, 27. noći mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency.

 

Hafiz Mensur Malkić podsjetio je kako je lijepo čitati prevode Kur'ana i razmišljati o ajetima, ali i učiti dove i tražiti oprost od Allaha dž.š.

 

Program su izveli poznati učači Kur’ana i ilahija.

 

Poučno obraćanje kazivao je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

 

Kavazović je istakao kako su vjernici 26 noći mjeseca ramazana očekivali noć u kojoj je Allah dž.š. odlučio ljudima posljednji put poslati svoju riječ - čestiti Kur'an.

 

Podsjetio je kako je mnogo toga napisano i rečeno o odabranoj noći, ali da je uprkos tome sve to malo rečeno i napisano o Lejletu-l-kadra.

 

”Ono što pouzdano znamo jeste da je tajna ove večeri ostala skrivena od nas ljudi. Nikada nećemo moći u potpunosti doseći šta je iza perde, šta je iza hidžaba, šta se odvija u ovoj noći izuzev onoga što nam je Poslanik Muhamed s.a.v.s. prenio i onoga što je u objavi u Časnom Kur'anu registrirano”, dodao je Kavazović.

 

Reisu-l-ulema Kavazović podsjetio je kako je mudrost Božija, ali i Poslanika Muhameda s.a.v.s., htjela da ova noć koju Kur 'an naziva Lejletu-l-kadr, noć odluke, ostane najveća tajna koja je obznanjena tek u nagovještaju da je ovo noć odluke, noć kadra.

 

U ovoj noći donosi se odluka o svemu što se događa i što će se dogoditi.

 

”Kaže Kur'an Časni da nad svakom dušom ima neko ko bdije, neko ko stalno bdije nad našom dušom. Zapamtite nikada čovjek, muškarac i žena, nije sam. Nikada nije usamljen”, poručio je Kavazović koji je podsjetio da je Lejletu-l-kadr ujedno i noć oprosta.

 

(AA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook