Mnogo jeftinije od tradicionalne gradnje

Revolucionarno rješenje: Holandske porodice do kraja 2019. živjet će u kućama isprintanim na 3D printeru!

Auto & Dom10.06.18, 20:41h

Revolucionarno rješenje: Holandske porodice do kraja 2019. živjet će u kućama isprintanim na 3D printeru!
Cilj projekta je izgraditi pet velikih kuća koje su pogodne za život. Ujedno se i nadamo kako ćemo kroz Project Milestone promovirati nauku i tehnologiju 3D printanja betonskih konstrukcija tako da ovakvi stanovi postanu stvarnost koja je široko prihvaćena - izjavio je tim

 

Ruska kompanija je prošle godine u samo jednom danu, koristeći 3D tehniku printanja, 'izgradila' potpuno funkcionalnu kuću. Već tada je bilo jasno da će i druge kompanije pokušati graditi 3D tehnikom printanja. Samo godinu dana nakon prve isprintane kuće, Holanđani su odlučili napraviti cijelo malo stambeno naselje, nazvano Project Milestone, koje će se sastojati od pet porodičnih kuća, u potpunosti izgrađenih 3D tehnikom.

 

Kako prenosi portal Quartz, gradnja će započeti tokom ove godine, a očekuje se da će se stanari u kuće moći useliti već sljedeće godine. Iako je riječ o samo pet kuća, investitori projekta, holandska firma Van Wijnen i tim stručnjaka s tehnološkog univerziteta u Eindhovenu, navode kako se već 20 porodica zainteresiralo za život u ovakvoj kući.

 

- Cilj projekta je izgraditi pet velikih kuća koje su pogodne za život. Ujedno se i nadamo kako ćemo kroz Project Milestone promovirati nauku i tehnologiju 3D printanja betonskih konstrukcija tako da ovakvi stanovi postanu stvarnost koja je široko prihvaćena - izjavio je tim koji stoji iza revolucionarnog stambenog naselja i dodao kako će njihov 3D printer zapravo biti velika robotička ruka.

 

- Robotička će ruka oblikovati cement prema dobivenom dizajnu. Cement kojim će printer raditi bit će lagane strukture, poput šlaga, te će se slagati slojevito kako bi dobio čvrstoću - dodali su i naveli kako izgradnja kuće neće štetiti okolišu, te će takva izgradnja biti mnogo jeftinija od tradicionalne gradnje kuća.

 

Kuće će se nalaziti u Bosrijku, novom futurističkom naselju u Eindhovenu, koje je otvoreno za mnogo sličnih projekata.

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

**********************

Pogledajte bonus video!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook