restrukturiranje bh. giganta

Iz Fabrike duhana Sarajevo pojasnili: Nije tačno da otpuštamo stotine radnike, već je istina da...

Biznis Klub08.06.18, 17:59h

Iz Fabrike duhana Sarajevo pojasnili: Nije tačno da otpuštamo stotine radnike, već je istina da...
Skupština Fabrike duhana Sarajevo d.d. kao najveći organ upravljanja našom kompanijom u januaru 2018. godine donijela je odluku i naložila Upravi Društva da izvrši reorganizaciju / restrukturu kompanije Fabrika duhana Sarajevo d.d.

 

Nakon nedavnog pisanja bh. medija Dnevni Avaz da je Fabrika duhana Sarajevo donijela  prije nekoliko dana odluku kojom je 218 radnika ove kompanije proglašeno tehnološkim viškom iz ekonomskih razloga te da se shodno njoj od 1. jula otpušta 93 radnika ove kompanije, iz ove kompanije oglasili su se za javnost sljedećim saopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

 

Skupština Fabrike duhana Sarajevo d.d. kao najveći organ upravljanja našom kompanijom u januaru 2018. godine donijela je odluku i naložila Upravi Društva da izvrši reorganizaciju / restrukturu kompanije Fabrika duhana Sarajevo d.d. sa prioritetnim ciljem da se u skladu sa ekonomskim uslovima poslovanja obezbjedi opstanak najvećeg broja radnih mjesta za trenutne zaposlenike kompanije .U skladu sa tim donesena je odluka o formiranju nove kompanije pod nazivom FDS doo koja će se u budućnosti baviti ISKLJUČIVO duhanskim businessom. Također naloženo je Upravi Društva da za eventualni višak radnika koji ne budu potrebni nakon iskazivanja potreba u novoj kompaniji,  za te uposlenike obezbjede radna mjesta u drugim kompanijama u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo d.d. bilo postojećim bilo onim koje se planiraju osnovati . Za vrlo mali broj uposlenih koji ne budu zadovoljavali niti jedno od ponuđenih rješenja predviđena je ponuda sporazumnih raskida ugovora uz otpremninu koja je višestruko veća od zakonom propisane . 

 

Nakana vlasnika i menadžmenta Fabrike duhana Sarajevo d.d. je da se sačuvaju postojeća radna mjesta i kroz druge neduhanske businesse otvore mogućnosti za nova zapošljavanja .

 

Kako se navodi dalje u saopćenju FDS, prije nekih 15- tak godina sličnu transformaciju izvršila Tvornica duhana Rovinj d.d. na način da je od postojeće kompanije osnovana nova firma TDR doo isključivo za duhanski business a od ostatka  kompanije je formirana Adris Grupa d.d. Nažalost po Fabriku duhana Sarajevo d.d. transformacija se vrši u puno težim vremenima i na tržištu gdje od ukupne konzumacije duhana na nelegalni dio ( šverc ) otpada cijelih 40 % a zbog zakonske regulative imamo najskuplje proizvode od svih zemalja van EU.

 

Također, navode na kraju saopćenja iz ove kompanije, zbog iskazane brige za zaposlene u Fabrici duhana Sarajevo d.d. lijepa je vijest da smo danas izvršili isplatu regresa za 2018 godinu svim zaposlenicima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook