(Ne)poštovanje privatnosti korisnika

Najnoviji u nizu skandala: Privatne objave 14 miliona korisnika Facebooka postale javne

Tehno08.06.18, 08:13h

Najnoviji u nizu skandala: Privatne objave 14 miliona korisnika Facebooka postale javne
Kompanija je danas saopštila da je softverska greška, takozvani "bug", tokom nekoliko dana maja mijenjala vidljivost objava (postova) korisnika tako što je opcija da objavu mogu da vide samo prijatelji ili neki od prijatelja korisnika, automatski bila promenjena u "javno" (public), što znači da je sadržaj dostupan svakom

 

Američka kompanija Facebook saopštila je da su zbog greške u softveru neke privatne objave 14 miliona korisnika te društvene mreže bile javne tokom nekoliko majskih dana, javila je Beta, a prenijeli mediji.

 

Problem, za koji Facebook navodi da je otklonjen, najnoviji je u nizu skandala te kompanije u vezi s poštovanjem privatnosti korisnika, navodi AP. 

 

Kompanija je danas saopštila da je softverska greška, takozvani "bug", tokom nekoliko dana maja mijenjala vidljivost objava (postova) korisnika tako što je opcija da objavu mogu da vide samo prijatelji ili neki od prijatelja korisnika, automatski bila promenjena u "javno" (public), što znači da je sadržaj dostupan svakom.  

 

Zvaničnica Facebook Erin Egan, zadužena za privatnost korisnika, rekla je da ta greška nije uticala na ranije objave i dodala da je Facebook počeo da obavještava korisnike koji su imali javne postove tokom spornog perioda kako bi mogli da promjene njihovu vidljivost.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!