Kakva je sudbina nekadašnjeg duhanskog giganta

Od 1. jula Fabrika duhana Sarajevo otpušta stotine radnika: Ovo je najveća moguća otpremnina...

Biznis Klub07.06.18, 13:21h

Od 1. jula Fabrika duhana Sarajevo otpušta stotine radnika: Ovo je najveća moguća otpremnina...
Najviše otpuštenih, njih 93, je sa srednjom stručnom spremom, a odluka će biti provedena od 1. jula, kada se postojeći pravilnik od radu FDS-a stavlja van snage

 

Fabrika duhana Sarajevo donijela je prije nekoliko dana odluku kojom je 218 radnika ove kompanije proglašeno tehnološkim viškom, piše danas Dnevni avaz, a prenosi Biznisinfo.ba.

 

Prema dokumentima koji su u posjedu lista, uposlenici FDS-a proglašeni su tehnološkim viškom iz ekonomskih razloga.

 

Najviše otpuštenih, njih 93, je sa srednjom stručnom spremom, a odluka će biti provedena od 1. jula, kada se postojeći pravilnik od radu FDS-a stavlja van snage.

 

Uprava FDS-a, kako se saznaje, prije tri dana im je ponudila otpremnine, a najviši iznos koji se može dobiti je 12.000 KM.

 

Edin Mulahasanović, generalni direktor FDS-a, 1. juna je potpisao odluku o zbrinjavanju viška radnika u kojoj se navodi da se ona donosi zbog namjere otkazivanja ugovora o radu.

 

U odluci se navodi da su FDS i BAT Investment prošle godine potpisali ugovor o proizvodnji kojim je definsan model buduće saradnje.

 

Na osnovu tog ugovora, Uprava FDS-a je u januaru ove godine donijela odluku o unutrašnjoj organizaciji grupacije FDS, u kojoj je navedeno da će sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda biti prenesene na novoosnovano društvo koje je u vlasništvu FDS-a.

 

– U tom smislu, s obzirom na činjenicu da se FDS više neće baviti proizvodnjom i prodajom, za velikim brojem radnih mjesta u budućnosti više neće biti potrebe, potrebno je izvršiti smanjenje broja radika – navodi se u odluci o programu zbrinjavanja viška radnika, navodi Avaz.  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook