INA 10-ak godina većinski vlasnik sarajevske kompanije

Imovina Energopetrola ide pod hipoteku: Nekada najveća bh. naftna kompanija godinama bilježi gubitke

Biznis Klub07.06.18, 09:58h

Imovina Energopetrola ide pod hipoteku: Nekada najveća bh. naftna kompanija godinama bilježi gubitke
Samo prošle godine gubitak Energopetrola bio je skoro 10 miliona KM

 

Imovina Energopetrola, nekada najveće bh. naftne kompanije koja godinama bilježi gubitke, uskoro će biti stavljena pod hipoteku, piše BiznisInfo. 

 

Hipoteke će biti izdane kao osiguranje za kredit koji je Energopetrolu dala hrvatska kompanija INA, koja je ujedno i većinski vlasnik Energopetrola. 

 

Za 28. juni zakazana je Skupština dioničara Energopetrola. Jedna od tačaka dnevnog reda bit će “Donošenje odluke za izdavanje hipoteka kao instrumenta osiguranja osnovom izmjena uvjeta po Aneksu i Ugovora o dugoročnom obnovljivom zajmu INA-UG-DMS-1050867”.

 

Nije poznato koja tačno imovina Energopetrola će biti stavljena pod hipoteku. 

 

INA je prije desetak godina preuzela većinski paket vlasništva u sarajevskoj kompaniji, koja od tada bilježli konstantne višemilionske gubitke. 

 

Samo prošle godine gubitak Energopetrola bio je skoro 10 miliona KM. 

 

INA je početkom ove godine provela dokapitalizaciju Energopetrola emisijom novih dionica.

 

Hrvatska kompanija je otkupila nove dionice u vrijednosti od 131 milion KM i time povećala svoj udio sa 67 na 88 posto. Udio Vlade FBiH spao je sa 22 na manje od 8 posto, a malih dioničara sa 11 na 4 posto.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!