Bh. studenta obišao u zatvoru u turskom Ušaku

Konzul Muhić posjetio Selmira Mašetovića: Veseo je i raspoložen, a sporni su neki brojevi i mobitel koji je kupio

Hronika05.06.18, 19:26h

Konzul Muhić posjetio Selmira Mašetovića: Veseo je i raspoložen, a sporni su neki brojevi i mobitel koji je kupio
Konzul BiH Muhić je razgovarao i sa upravom zatvora u kojem se nalazi Mašetović, i sa direktorom zatvora, a sastao se i sa tužiocem u tom gradu

 

 

Generalni konzul BiH u Istanbulu mr. Began Muhić u ranim večernjim satima ovoga dana je obavio posjetu zatvoru u Ušaku, turskom gradu u kojem je pritvoren od 22. maja mladi Bosanac Selmir Mašetović.

 

-Selmir je veseo, nasmijan, ne žali se ni na kakvo kršenje ljudskih prava, kaže da se prema njemu svi korektno ponašaju u zatvoru, rekao je za Oslobođenje konzul Muhić.

 

Selmir je konzulu objasnio da su i policajci u civilu, kada su ga hapsili, bili korektni.

 

Konzul BiH Muhić je razgovarao i sa upravom zatvora u kojem se nalazi Mašetović, i sa direktorom zatvora, a sastao se i sa tužiocem u tom gradu.

 

-U toku je istražni postupak, na koji mi ne možemo uticati. Od njegovog ishoda zavisi dalji slijed događaja, ali ja sam optimista, rekao nam je Muhić, objasnivši da su kod Mašetovića sporni neki telefonski brojevi, odnosno telefon koji je on kupio, ali, koji, tvrdi, nije koristio.

 

-Policijski organi će utvrditi koje je lice koristilo taj telefon, i ja sam siguran da će za nekoliko dana i roditelji, i cjelokupan javnost u BiH čuti radosnu vijest, kazao je konzul Muhić.

 

-No, u slučaju da se, protiv Mašetovića, ipak pokrene sudski proces, Muhić je dogovorio s tužiocem mogućnost da se Mašetović brani sa slobode.

 

- Njemu je ostalo nekoliko ispita, i on bi mogao da se priprema za njihovo polaganje, i da se javlja određenoj ustanovi dok se proces ne okonča, kazao je konzul Muhić, koji je, prije nego sa vašom novinarkom, razgovarao s roditeljima mladog Bosanca.

 

- Prenio sam im sve što sam vidio i što sam čuo, a posebno, naravno, ono što njih najviše zanima, to da je njihovo dijete raspoloženo, kaže konzul Muhić, objašnjavajući da je Mašetović, prilikom hapšenja, rekao da ne želi konzularnu zaštitu zato što je smatrao da je u pitanju nesporazum, i da će se sve brzo završiti.

 

Putovanje bh. konzula od Istanbula do Ušaka koje je bilo dugo 450 kilometara završilo se s njegovim optimizomom, ali, što je još važnije, s optimizmom mladog Selmira Mašetovića.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook