KONZUL BIH NA PUTU KA ZATVORU

Turske vlasti konačno odobrile posjetu uhapšenom bh. studentu Selmiru Mašetoviću, mogu ga zvati i roditelji!

Hronika05.06.18, 10:51h

Turske vlasti konačno odobrile posjetu uhapšenom bh. studentu Selmiru Mašetoviću, mogu ga zvati i roditelji!
Konzul BiH u Turskoj Began Muhić ističe da je Mašetoviću odobreno da obavi i telefonski poziv sa ocem, a Muhić je na putu u grad Ušak gdje će se susresti sa bh. studentom u poslijepodnevnim satima


Turske vlasti odobrile su konzularnu posjetu bh. studentu Selmiru Mašetoviću koji je 22. maja uhapšen u gradu Ušak u Turskoj, pod optužbom da je povezan sa terorističkom organizacijom FETO.


Ovo je za Faktor potvrdio konzul BiH u Turskoj Began Muhić koji ističe i da je Mašetoviću odobreno da obavi i telefonski poziv sa ocem, a Muhić je na putu u grad Ušak gdje će se susresti sa bh. studentom u poslijepodnevnim satima.


- Mi smo prilikom preuzimanja obavijesti da je Mašetović lišen slobode uputili zahtjev za konzularnu posjetu da napravimo uvid u njegovo stanje. Ambasador BiH Bakir Sadović zatražio je sastanak u Ministarstvu pravde Turske u vezi s posjetom, ali su nas već jutros telefonski obavijestili da su odobrili posjetu. Ja sam na putu za Ušak, to je grad udaljen oko 450 kilometara od Istanbula tako da ću tamo biti u poslijepodnevnim satima. Također, insistirali smo i to je odobreno da Mašetović ima telefonski razgovor sa ocem, da se to malo relaksira i također očekujem da će u toku dana advokat odraditi svoj dio posla - kazao nam je Muhić.


Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović jučer je za Faktor kazao da je Mašetović dobrog zdravstvenog stanja te da ga je u zatvoru posjetila advokatica koja mu je dodijeljena po službenoj dužnosti.


Prema riječima ambasadora Sadovića, advokatica iz Istanbula koja zastupa Mašetovića zatražila je da on bude pušten iz zatvora i da se brani sa slobode.


Sadović kaže da je teško pretpostaviti kada bi turske vlasti mogle odlučiti hoće li Mašetoviću biti dopušteno da se brani sa slobode.


- Sve zavisi od toga šta sadrži optužnica. Oni njega drže u pritvoru da ne bi ometao istragu. Zavisi koje djelo mu se stavlja na teret. Njegova advokatica kaže da ne postoje dokazi da je povezan sa bilo kakvom terorističkom organizacijom, ali tužilaštvo navodi da istraga još traje i da će se tek po završetku istrage znati kojim sve dokazima raspolažu – zaključuje ambasador Bakir Sadović.

 

(Faktor/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook