FOTO/ Zlatko Lagumdžija obratio se takmičarima

Drugo IT takmičenje 'Microft Office Specialist 2018' održano u Sarajevu: Pobjednik Almedin Beganović iz Tuzle

Hronika03.06.18, 18:25h

Drugo IT takmičenje 'Microft Office Specialist 2018' održano u Sarajevu: Pobjednik Almedin Beganović iz Tuzle
Pobjednik takmičenja, Almedin Beganović, će imati priliku predstaviti Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom MOS takmičenju koje će biti održano u periodu od 29. jula do 1. augusta na Floridi, SAD

 

Sa ciljem unaprijeđenja znanja srednjoškolaca i studenata u osnovnim informatičkim alatima realizovano je drugo IT takmičenje Microft Office Specialist 2018 koji organizuje Katedra za Menadžment i informacione tehnologije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Takmičenje je održano u auli Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, dana 03. juna ove godine.


Na otvorenju događaja govorio je dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Kemal Kozarić:  


“Ovo je finalni događaj državnog prvenstva iz IT takmičenja. Poznato je da Ekonomski fakultet u Sarajevu ima master studij sa Microsoftom gdje pokušavamo da studenti uz ekonomske, steknu i informatičke vještine koje danas mora da ima moderni menadžer na tržištu.“


Finalnom takmičenju prethodio je set pretkvalifikacijskih takmičenja gdje su odabrani najbolji srednjoškolci i studenti i pozvani da svoje vještine odmjere sa vršnjacima iz čitave BiH upravo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. 


„U prethodna 2 mjeseca smo posjetili 4 grada: Banja Luku, Mostar, Tuzlu i Sarajevo, gdje je više od 300 mladih osoba iz preko 60 priznatih školskih i visokoškolskih institucija pokazalo zavidne vještine u korištenju osnovih kompjuterskih alata“, izjavila je doc. dr. Amra Kapo.


Prisutnim takmičarima se obratio i prof. dr. Zlatko Lagumdžija, šef katedre za Menadžment i informacione tehnologije te naglasio da su bazna znanja ipak potrebna, jer svaka kuća se pravi od temelja. 


“Mi želimo samo da vam ponudimo jedan novi prozor u svijet, a to je da radite ono što volite i da budete najbolja verzija samih sebe. Ponosni smo na rezultate koji su naši takmičari na prvom takmičenju ostvarili i vjerujemo da idemo uzlaznom putanjom ove godine sa više kandidata i više konkurencije“, kazao je prof.dr. Zlatko Lagumdžija


Pobjednik takmičenja, Almedin Beganović, će imati priliku predstaviti Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom MOS takmičenju koje će biti održano u periodu od 29. jula do 1. augusta na Floridi, SAD. 


"Nisam imao velika očekivanja, ali uz trud i rad sa profesorima i ekipom iz mog grada znanje se zaista isplatilo i zahvalan sam na ovoj prilici", izjavio je Almedin.


Drugo mjesto na takmičenju zauzeo je Tarik Džambić, a treće mjesto Anes Torlaković.


Na izuzetnoj podršci i ukazanom povjerenju zahvaljujemo našim partnerima Microsoft BiH, Sys Company, Porche BiH, Asseco, Asbis, Spark, Certiadria, Vispak, Dukat i Redbull, kao i medijskim pokroviteljima Antena Sarajevo, portal Radio Sarajevo i Business Magazine.  


Takmičenje je izvedeno uz pomoć partnerskih institucija: Ekonomski fakultet Banja Luka, Fakultet informacionih tehnologija Mostar i Ekonomski fakultet u Tuzli. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook