POVODOM PRIGOVORA NA OBJAVLJENI KOMENTAR

Nakon teksta 'SDP-ovac šokirao javnost...': Odgovor DEPO Portala direktoru JP NP 'Una' Amarildu Muliću

Front02.06.18, 14:48h

Nakon teksta 'SDP-ovac šokirao javnost...':  Odgovor DEPO Portala direktoru JP NP 'Una' Amarildu Muliću
Vama se, profesionalno gledano, nemamo zbog čega izvinjavati, ali na ljudskom planu možemo i hoćemo što ste dovedeni u situaciju da na ovaj način morate pojašnjavati svoju izgovorenu riječ u medijima

 

Na adresu DEPO Portala stigao je prigovor na članak pod nazivom „SDP-ovac šokirao javnost: Arapi otkazuju dolazak u BiH, jer ne žele da vide izbjeglice i siromašne Arape“. Prigovor je dostavio Amarildo Mulić, direkor JP Nacionalni park „Una“, te isti objavljujemo u cijelosti:

 

„Poštovani,

 

U skladu sa Kodeksom za štampu Bosne i Hercegovine podnosim Vam prigovor na članak pod nazivom „SDP-ovac šokirao javnost: Arapi otkazuju dolazak u BiH, jer ne žele da vide izbjeglice i siromašne Arape“, objavljen na vašem portalu Depo.ba kao komentar dana na članak „Sve manje arapskih turista“, objavljen u dnevnom listu „Oslobođenje“ dana 26.05. 2018. godine i članak pod nazivom „Turizam mora preživjeti migrante“, objavljen u dnevnom listu Oslobođenje dana 28.05.2018. godine autora Fahrudina Bendera.

 

Dakle,  skladu sa članom 5. Kodeksa za štampu smatram da niste tačno i fer izvještavali javnost u vašem objavljenom članku iz razloga što niste objavili izvorni tekst članka objavljenog u „Oslobođenju“ već ste koristeći isti dali svoj komentar koji ne odgovara onome što sam ja rekao i što je „Oslobođenje“ objavilo. 

 

Naime, navedeni članak je u suprotnosti da članom 6. Kodeksa za štampu jer je prepun privatnih komentara, pretpostavki, neprovjerenih i tendenciozno iznešenih činjenca.

 

Također, isti je u suprostnosti sa članom 7. Kodeksa za štampu jer suprotnoj strani, tj. meni osobno i JP Nacionalni park“ „Una“ d.o.o. Bihać niste osigurali mogućnost odgovora, odnosno iznošenja svoga stava.

 

Posebno ističemo činjenicu da je članak prepun netačnih informacija, tendencioznih zaključaka koje imaju karakter kleveta i osobnih uvreda na račun mene, Amarilda Mulića, a time i na račun JP Nacionalni park „Una“ d.o.o., jer sam sa novinarom „Oslobođenja“ razgovarao u svojstvu direktora JP Nacionalni park „Una“ d.o.o. Bihać, što je ispod svake razine poslovnog i ljudskog komuniciranja.

 

Slijedom gore navedenog smatram da je objavljivanjem navedenog članka došlo do grubog kršenja odredbi Kodeksa za štampu i da je meni kao odgovornoj osobi i Javnom preduzeću Nacionalni park „Una“ d.o.o. nanesena nesaglediva šteta i povrijeđeno ljudsko dostojanstvo kao i poslovna etika. Stoga tražim da u skladu sa Kodeksom za štampu poduzmete mjere i radnje u cilju da objavite javno izvinjene meni osobon, kao i JP NP „Una“ d.o.o. Bihać“.

 

Uz ovaj prigovor, direktor JP Nacionalni park „Una“, poslao je u prilogu tekstove iz „Oslobođenja“, kao i tekst isprike novinara Fahrudina Bendera.

 

Odgovor DEPO Portala:

 

Poštovani direktore Muliću,

 

DEPO Portal, kao nezavisni, slobodni i cijenjeni medij koji njeguje uređivačke principe koji afirmiraju ljudska prava i ravnopravnost svih, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili socijalni status  te univerzalne civilizacijske tekovine, kao što je sloboda izražavanja i komentiranja, u ovome slučaju je reagirao na članak objavljen na portalu „Oslobođenja“ – „Sve je manje arapskih turista“ objavljen 26. 05. 2018.  Reagiranje se isključivo odnosilo na sadržaj ovoga članka, jer je svoj članak DEPO Portal objavio dan kasnije (27. 05. u 11:46 sati), tako da drugi članak u trenutku objave našeg komentra nije ni postojao.

 

Kao što i sami navodite, radi se komentaru na članak u kojem novinar F.B. nedvojebno vas citira i poziva se na vas i u kojem na vrlo, sada vjerujemo, nespretan način, izažavate svoju bojazan da bi prisustvo „izbjeglica, ekonomskih i poličkih migranata“ moglo utjecati da „bogati Arapi“ otkazuju svoje prisustvo u BiH i prostorima koje pokriva Nacionaln park „Una“. Imajući u vidu vrlo senzibilno pitanje migranata i izbjeglica, a koje je vrlo blisko iskustvu ljudi iz Bosne i Hercegovine u našoj ne tako davnoj prošlosti, naš tekst se bavio isključivom ovim pitanjem i vašim stavom o ovome, izražen kroz pero F.B, i ni na koji način nije, kako tvrdite, „prepun privatnih komentara, prepostavki, neprovjerenih i tendenciozno iznešenih činjenca“ ili „članak prepun netačnih informacija, tendencioznih zaključaka koje imaju karakter kleveta i osobnih uvreda“ na vaš i račun NP „Una“.

 

Vjerovatno, iako to ne navodite, vam je zasmetalo naše pominjanje vaše (nekadašnje ili sadašnje) političke pripadnosti stranci koja baštini ideje socijaldemokratije i socijalne pravde za sve ljude, bez obzira ko su, šta su i kojoj nacionalnoj, vjerskoj ili socijalnoj grupi pripadaju. To nismo navodili sa ciljem spočitavanja te pripadnosti, jer znamo da niste na mjestu direktora NP „Una“ zbog toga, nego isključivo zbog svoje struke i kompetentnosti. Naš komentar se odnosio na moralnu dimenziju problema, pa čak i ako ne zanemarimo vašu navedenu političku orijentaciju, ostaje obaveza kao osobe od posebne javne odgovornosti da se djeluje i radi u skladu da univerzalnim civilizacijskim i ljudskim vrijednostima.

 

Očito je da ovdje nema nikakve odgovornosti DEPO Portala pri iznošenju i citiranja materijalnih činjenica u vezi našim objavljenim člankom, te nejasnoće koje su se pojavile oko ovoga mislimo da trebate riješiti sa novinarom koji je prvi objavio članak u kojem ste mu navedeni izvor i koji je očito objavio tekst koji ne održava vaše mišljenje o ovome problemu i sa  kontekstualno nespretno postavljenim i lošim posljedicama po Vas i NP „Una“.  Na njegovo pisanje o drugim medijima koje vam je poslao u „pismu isprike“ nećemo odovarati iz razloga što se DEPO Portal nikada ne bavi drugim medijima i kolegama novinarima, naročito kada je u pitanju ugledno i prijateljsko „Oslobođenje“.

 

Vama se, profesionalno gledano, nemamo zbog čega izvinjavati, ali na ljudskom planu možemo i hoćemo što ste dovedeni u situaciju da na ovaj način morate pojašnjavati svoju izgovorenu riječ u medijima. 

 

Kao i do sada, imate naše poštovanje i podršku u svim poslovima koje radite kao direktor JP Nacionalni park „Una“. 

 

Angelina Albijanić-Duraković

Gl. i odg. urednica DEPO Portala 

 

(DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook