FOTO/ bh. kinematografija od 1947. do 1991. godine

Počinje dragocjena saradnja: Potpisan Sporazum o razmjeni dokumentacije između FC Sarajevo i Arhiva BiH

Kultura01.06.18, 15:41h

Počinje dragocjena saradnja: Potpisan Sporazum o razmjeni dokumentacije između FC Sarajevo i Arhiva BiH
Arhiv BiH i Filmski centar Sarajevo uspostavili saradnju u vezi dokumentacije iz povijesti kinematografije u BiH, do kraja godine planirana velika zajednička izložba posvećena razvoju nekadašnjih filmskih kuća "Bosna film", "Studio film" i "Sutjeska film", čiji je pravni sljedbenik FCS

 

Informacije o ponovnom rađanju nekadašnjeg bh. Filmskog studija Jagomir, kao i javnog preduzeća Filmski centar Sarajevo, dvije središnje tačke bh. povijesti filmske industrije, ovih dana odjeknula je u brojnim ovdašnjim medijima. A danas je, u skladu sa ambicioznim poslovnim planovima, organizovana press konferencija povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti razmjene dokumentacije između FC Sarajevo i Arhiva BiH.


U skladu s tim, FC Sarajevo dobio danas su razmjenjene informacije o dokumentaciji prvog dugometražnog bh. filma "Major Bauk" Nikole Popovića, iz 1951. godine, i filma "Hanka" Slavka Vorkapića iz 1955. godine.


- Suština ovog ugovora jeste proces razmjene i kompletiranje dokumentacije Filmskog centra Sarajevo, koja obuhvata period bh. kinematografije od 1947. do 1991. godine. Arhiv BiH posjeduje veliku zbirku dokumenata koji prate igrane i dokumentarne filmove, a koji imaju neprocjenjivu vrijednost za Filmski centar i bh. kinematografiju, rekao je Jasmin Duraković, direktor JP FC Sarajevo.


Naime, radi se o iznimno važnoj saradnji između dvije javne i značajne kulturne institucije, s obzirom da Arhiv Bosne i Hercegovine posjeduje veliki i dragocjeni dio arhivske građe nekadašnjih filmskih kuća BiH, od Bosna filma i Studio filma do Sutjeska filma, a njihov pravni sljedbenik JP Filmski centar Sarajevo.


Ova dokumentacija obuhvata scenarije, knjige snimanja, ugovore s autorima i drugim partnerima, plakate, fotografije i drugi materijale koji imaju neprocjenjiv značaj za istoriju bh. kinematografije, ali i kulturno naslijeđa uopštee.


S druge strane, FC Sarajevo ustupit će Arhivu BiH na čuvanje dio svoje dokumentacije.


- U porodičnom blagu koje čuva, a koje je sticano stotinama godina, Arhiv BiH čuva i filmsku građu. Počinjemo raditi konkretne stvari, tako da već u decembru planiramo zajedničku multimedijalnu izložbu o kinematografiji u BiH u periodu 1947.-1991. godine. Bit će to veliki iskorak, jer to ovdje do sada nije rađeno, istakao je Saša Klepić, direktor Arhiva Bosne i Hercegovine.


Inače, projekt revitalizacije nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir započeo je bivši ministar za kulturu i sport i potpredsjednik Vlade FBiH Gavrilo Grahovac.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: Amer Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook