FOTO&VIDEO/ Zahvaljujući Ambasadi SAD-a u BiH

Od sada svaki Sarajlija može pratiti kvalitetu zraka, evo kako

Hronika01.06.18, 13:31h

Od sada svaki Sarajlija može pratiti kvalitetu zraka, evo kako
Koristeći NowCast algoritam američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), očitanja PM 2,5 čestica pretvaraju se u indeks kvalitete zraka (AQI) koji izvještava o čistoći ili zagađenosti zraka i mogućem uticaju na zdravlje ljudi

 

Ambasada SAD-a u BiH sa zadovoljstvom objavljuje da su podaci prikupljeni putem uređaja za mjerenje kvalitete zraka, nedavno postavljenog unutar kompleksa ambasade SAD-a u Sarajevu, od danas dostupni javnosti. Ova oprema mjeri nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Sarajeva. Rezultati ovog mjerenja dostupni su javnosti na web stranici ambasade

 

Koristeći NowCast algoritam američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), očitanja PM 2,5 čestica pretvaraju se u indeks kvalitete zraka (AQI) koji izvještava o čistoći ili zagađenosti zraka i mogućem uticaju na zdravlje ljudi. Na osnovu vrijednosti AQI indeksa, građani će biti u mogućnosti poduzeti neophodne korake za smanjenje izloženosti mogućoj zagađenosti zraka.

 

Osim web stranice ambasade, građani će moći saznati i informacije o očitanju PM 2.5 čestica koje će biti ažurirane svakog sata na Twitter profilu @USEmbSJJ_Air, kao i na web stranici američke Agencije za zaštitu okoliša AirNow.

 

maureen-cormack

 

Obraćajući se, na današnjoj svečanosti, predstavnicima vladinih i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima zaštite okoliša, kao i predstavnicima sarajevskog diplomatskog kora, ambasadorica Maureen Cormack je istakla: "U SAD-u smo se borili sa zagađenim zrakom u našim gradovima, ali, zahvaljujući u velikoj mjeri Zakonu o čistom zraku, Sjedinjene Američke Države sada su globalni lider u politici zaštite kvaliteta zraka, nauke i tehnologije. Ključna komponenta uspjeha Sjedinjenih Država u smanjenju zagađenja bila je dosljedna, transparentna i pouzdana kontrola kvalitete zraka i smjernice Agencije za zaštitu okoliša. Želimo isti taj uspjeh stvoriti i ovdje u BiH i pomoći ovoj zemlji da poboljša kvalitet zraka, u saradnji sa našim kolegama iz međunarodne zajednice, gradeći partnerstva s bh. vlastima na svim nivoima, sa univerzitetima i zdravstvenim institucijama."

 

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook