Merkel kaže da će odgovor biti 'inteligentan, odlučan i zajednički'

'Ovo je loš dan za svjetsku ekonomiju': EU će objaviti recipročne mjere nakon uvođenja carina SAD-a

Front01.06.18, 09:43h

'Ovo je loš dan za svjetsku ekonomiju': EU će objaviti recipročne mjere nakon uvođenja carina SAD-a
Na Twitteru je Manfred Weber, čelnik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, rekao da Evropa "nema izbora" osim da se brani

 

Evropska unija će nametnuti "balansirajuće kontra mjere" nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija iz Kanade, Meksika i EU-a, rekao je šef Evropske komisije. 

 

Carine, koje će stupiti na snagu u petak u ponoć, okončat će dvomjesečno izuzeće koje je važilo za ključne američke saveznike. 

 

One uključuju carine od 25 posto za uvoz čelika te 10 posto za uvoz aluminija. 

 

Tokom govora u Briselu, Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, obećao je da objaviti recipročne mjere kasnije danas, javlja AL Jazeera Balkans.  

 

- Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu - rekao je on. 

 

- Odmah ćemo predstaviti naš prijedlog rješenja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). U narednim satima objavit ćemo kontramjere. Sve što oni mogu, možemo i mi. Potpuno je neprihvatljivo u svjetskoj trgovini da jedna zemlja uvodi jednostrane mjere". 

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekao da odgovor EU-a biti "inteligentan, odlučan i zajednički", dodavši da carine nisu u skladu sa pravilima WTO-a. 

 

Na Twitteru je Manfred Weber, čelnik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, rekao da Evropa "nema izbora" osim da se brani. 

 

- Nećemo prihvatiti ovu izuzetno žalosnu odluku bez reakcije - rekao je on. 

 

Meksiko je također najavio recipročne carine na uvoz iz SAD-a, uključujući svinjetinu, jabuke, grožđe, sir i kovani čelik, tvrdi meksičko ministarstvo ekonomije. 

 

U saopćenju se američko korištenje nacionalne sigurnosti kao opravdanja kritizira kao "nedolično", te se dodaje da će carine utjecati na ključne američke industrije, poput automobilskog, svemirskog i elektroničkog sektora. 

 

Prije nego što je objavljeno uvođenje carina, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je kazala da će kanadska vlada poduzeti korake kako bo osigurala radna mjesta i industriju, nazvavši američko opravdanje "potpuno apsurdnim". 

 

- Vlada je apsolutno spremna i mi ćemo braniti kanadske industrije i kanadske poslove. Odgovorit ćemo na odgovarajući način - kazala je ona. 

 

Američki ministar trgovine Wilbur Ross, koji je objavio uvođenje carina, rekao je u četvrtak da će recipročne mjere imati vjerovatno male posljedice po američku ekonomiju. 

 

On je dodao da smatra da odnos između SAD-a i saveznika pogođenih ovim carinama neće biti dugoročno narušen i da će saveznici "s vremenom preći preko ovog". 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook