u planu i multimedijalna izložba o bh. kinematografiji

Sutra potpisivanje Sporazuma Arhiva BiH i JP Filmski centar Sarajevo

Kultura31.05.18, 12:12h

Sutra potpisivanje Sporazuma Arhiva BiH i JP Filmski centar Sarajevo
Osim saradnje u ovoj oblasti, ove dvije institucije planiraju do kraja 2018. uraditi zajedničku multimedijalnu izložbu o kinematografiji u BiH u periodu 1947-1991. godina

 

Sutra (petak, 01.06, 11h)  na lokalitetu nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir Arhiv Bosne i Hercegovine i JP Filmski centar Sarajevo potpisuju Sporazum o saradnji u oblasti razmjene dokumentacije ove dvije javne institucije.

 

Arhiv Bosne i Hercegovine posjeduje značajan dio arhivske građe filmskih kuća nekadašnjih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film, čiji je pravni sljedbenik JP Filmski centar Sarajevo. Radi o o velikoj i značajnoj arhivskoj građi (scenariji, knjige snimanja, ugovori sa autorima i drugim partnerima, plakati, fotografije i drugi materijali koji imaju neprocjenjiv značaj za historiju kinematografije u BiH i kulturnog nasljeđa uopće. Istovremeno, JP Fimski centar Sarajevo namjerava ustupiti dio svoje dokumentacije na čuvanje u Arhivu BiH.

 

Osim saradnje u ovoj oblasti, ove dvije institucije planiraju do kraja 2018. uraditi zajedničku multimedijalnu izložbu o kinematografiji u BiH u periodu 1947-1991. godina.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook