Urednik serijala 'Pozitivna geografija'

Na današnji dan umro je Nisvet Džanko, a njegovog CV-ja i danas se svi sjećaju

Ekran30.05.18, 16:05h

Na današnji dan umro je Nisvet Džanko, a njegovog CV-ja i danas se svi sjećaju
Džanko je umro u UKC-u Tuzla nakon neuspjele transplatacije jetre, iako se prvih dana nakon operacije osjećao dobro

 

Nisvet Džanko, legendarni televizijski voditelj i urednik serijala “Pozitivna geografija” umro je na današnji dan prije šest godina, 30. maja 2012. godine.

 

Džanko je umro u UKC-u Tuzla nakon neuspjele transplatacije jetre, iako se prvih dana nakon operacije osjećao dobro, prenosi Fokus.

 

Džankin organizam primio je transplantiranu jetru, ali se ljekari nisu uspjeli izboriti sa infekcijama i vodom u plućima.

 

Da je bio legendaran u svakom smislu, dokaz je i njegov CV koji se već godinama dijeli na društvenim mrežama:

 

Ja, Nisvet (Sulejmana) Džanko, rođen sam krajem septembra 1963. godine. Dakle, u prvoj dekadi horoskopskog znaka Vaga, u vrijeme kada kiša nije prestajala padati 27 dana. Barem ne kod nas u Foči, gdje sam prohodao, sve sa šlaufom u pričuvi od straha da me Drina ne odnese. A znala je Drina pobudaliti tako dobro da je i Ćehotinu vraćala u rikverc.

 

Vode se bojao nisam, te sam upisao i završio gimnaziju “Dr. Simo Milošević“, koja se nalazila na sastavcima Ćehotine u Drinu. Studij Geografije sam završio na PMF-u u Sarajevu. Prvi tekst objavio u studentskom časopisu Walter, tamo još 1987. godine. Rat proveo u Tuzli. Bio vojnik na liniji i pisao u novinama različitim. Što je bitno, upoznao mentalitet tuzlanske nahije. A to nije malo.

 

Poslije rata vraćam se u Sarajevo. Pišem za novine i radim sa Jasminom Durakovićem na televizijskom serijalu “Čekajući 2001“.

 

U taj vakat se znalo desiti da me pozovu da odigram koju sporednu filmsku ulogu, što sam rado prihvatao za stoju na dan.

 

Danas me malo stid tih glumačkih angažmana. Ali stoja je u taj vakat bila golema, a dijete malo. Onda se desila “Pozitivna geografija“, televizijski serijal na kome sam poderao jednu deceniju svog života, a ko ne zna o čemu se tu radi, onda je vala sigurno ignorant ili neko sa Fidžija. Jeste malo ova priča prepotentna, ali kada napraviš 284 emisije i neko ti traži da se izjasniš ko si i šta si, onda ti od njega tražiš da ti iz pridžepka izvuče barem Oskara.

 

A on ga nema.

 

Poenta: O, Vi , kod kojih apliciram za ovaj projekat – ne dajte se zbuniti. Rekli ste šta Vam treba i dobićete to što tražite i za čim žudite.

 

Nisvet Džanko

 

Komada: 1
Metara: 2
Broj cipela: 48
Vakcinisan : 3x
U školi: Nije propadao
Vojska: Nijedna ga promašila nije
U kino išao redovno: od 4, 6, 8, 10 – kad je bilo.
Stanje organizma: Nije oronuo
P.S. Pri kuvetu i pri pameti.

 

(Fokus, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!