otvorenje u zemaljskom muzeju

'History Fest' od 31.5. do 3.6. posvećen važnim povijesnim obljetnicama

Kultura30.05.18, 11:40h

'History Fest' od 31.5. do 3.6. posvećen važnim povijesnim obljetnicama
Naglašavaju da su ovogodišnjim programom nastojali približiti te davne događaje iz povijesti i raspravama o njima barem malo će pokušati objasniti povijesne kontekste u kojima se to odvijalo

 

Udruženje za modernu istoriju najavilo je 'History Fest', koji će od 31. maja do 3. juna biti održan na nekoliko lokacija u Sarajevu, a ove godine posvećen je važnim povijesnim obljetnicama.   

 

Naglašavaju da su ovogodišnjim programom nastojali približiti te davne događaje iz povijesti i raspravama o njima barem malo će pokušati objasniti povijesne kontekste u kojima se to odvijalo. 

 

- Želimo vidjeti koja historijska iskustva imamo iz odluka Berlinskog kongresa, te koliko su principi uspostavljeni 1878. bili važni za jačanje nacionalnih država na Balkanu i koliko je to bilo važno u historijskom razvoju tokom 20. stoljeća. 

 

Želimo vidjeti šta je značila Jugoslavija stvorena na koncu Prvog svjetskog rata, kako se mi danas sjećamo Jugoslavije i kako se revidira jugoslavenska prošlost. Konačno, koji je smisao sudbonosnih odluka 1948. i koliko je važan bio studentski pokret 1968. u kontekstu širih svjetskih procesa 1960-ih godina - navode iz Udruženja. 

 

Podsjećaju da su sve te teme i dio međunarodnog projekta "Das Jubiliaumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte", koji se uz podršku DAAD realizira na Univerzitetu Humboldt u Berlinu, a okuplja i naučnike s univerziteta u Beogradu, Sarajevu, Puli, Kopru i Skoplju. 

 

Poseban dio ovogodišnjeg 'History Festa' je doktorska radionica pod naslovom 'Jugoslavija kao naučni problem na doktorskim studijama', a sudjeluju doktoranti iz mnogih država svijeta (od Kine do BiH) koji na raznim univerzitetima (Berlin, Munchen, Gratz, Regensburg, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo, Nikšić) pišu disertacije o historiji Jugoslavije. Osnovni smisao radionice je da se vidi na koji se način danas pišu doktorati iz historije Jugoslavije. 

 

- Uz te debate bit će upriličene i promocije najnovijih knjiga, razgovori o spomenicima i njihovom korištenju u reviziji historije, predavanja o načinima revizije historije i sličnim temama - najavljeno je. 

 

Sastavni dio 'History Festa' je i predstavljanje filmova, a pripremljena je sarajevska premijera dokumentarnog filma 'Duh vremena' i razgovor sa režiserom filma Lordanom Zafranovićem i scenaristicom i producenticom prof. dr. Natašom Mišković. 

 

Iz Udruženja u najavi tog događaja podsjećaju da se 2018. navršava 140 godina od potpisivanja Berlinskog ugovora (1878), 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata i stvaranja prve jugoslavenske države (1918), 70 godina od raskida Jugoslavije i Sovjetskog Saveza (1948) i 50 godina od studentske pobune (1968). 

 

- Sve se to desilo tako davno, ali posljedice tih događaja čine se tako bliskim u našim današnjim životima  - naglašeno je.   

 

Otvaranje 'History Festa' bit će upriličeno u Zemaljskom muzeju BiH, u održavat će se i u prostorima Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, te kinu Meeting Point.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook