Ambasador Sakamoto se sastao s ministricom Đapo

Japanske autokompanije zainteresovane za BiH, privlači ih educirana, kvalitetna, a jeftina radna snaga

Biznis Klub30.05.18, 10:02h

Japanske autokompanije zainteresovane za BiH, privlači ih educirana, kvalitetna, a jeftina radna snaga
Đapo je izrazila nadu da će saradnja biti uspostavljena jer, kako je naglasila, BiH ima dobro educiranu, kvalitetnu, a jeftiniju radnu snagu u poređenju sa zemljama zapadne Evrope

 

Japanske autokompanije bazirane na ekološki prihvatljivim autotehnologijama zainteresirane su za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan općenito, poručio je ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto tokom susreta s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo

 

Novoimenovanom ambasadoru Japana Đapo je poželjela dobrodošlicu i prezentirala nadležnosti i ciljeve resornog ministarstva. 

 

- BiH jeste daleko od Japana, ali je u Evropi, pa je interesantna za japanske kompanije - kazao je Sakamoto te dodao da Japan ima tradicionalno razvijenu proizvodnju, što i jeste vodeća privredna djelatnost. 

 

Đapo je izrazila nadu da će saradnja biti uspostavljena jer, kako je naglasila, BiH ima dobro educiranu, kvalitetnu, a jeftiniju radnu snagu u poređenju sa zemljama zapadne Evrope. 

 

- Također, imamo velike prirodne potencijale za razvoj turizma - istakla je Đapo. 

 

Okolišna politika i problematika zagađenja okoliša bila je posebno naglašena tokom ovog razgovora. 

 

Sakamoto je istakao da je Japanska razvojna agencija (JAIKA) zainteresirana za saradnju i povoljno finansiranje projekata iz oblasti okoliša, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook