u saradnji s edwardom clugom

'Stabat Mater' sarajevski balet dovodi na mapu svjetskog baleta

Kultura28.05.18, 12:37h

'Stabat Mater' sarajevski balet dovodi na mapu svjetskog baleta
Edward Clug navodi da ga je zaintrigiralo zašto je tako tužna priča o majci koja gubi sina, u muzici na momente optimistična. Upravo je te momemte koji su ga intrigirali, kako ističe, napravio kao scene, situacije

 

Premijera baleta "Stabat Mater"/"Faun" Giovannija Battiste Pergolesija i Claudea Debussyja rađenog u saradnji sa jednim od najznačajnijih koreografa današnjice Edwardom Clugom planirana je za 30. maj na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS). 

 

Tokom najavne pres konferencije direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović istakla je danas da je za Balet NPS veliki događaj saradnja sa jednim od najeminetnijih koreografa današnjice, poznatim po jedinstvenom koreografskom rukopisu. 

 

"Stabat Mater" tematizuje patnju Djevice Marije u vrijeme raspeća Isusa Hrista. Pretpostavlja se da je autor himne talijanski pjesnik, franjevac Jacopone iz Todija. Naslov himne preuzet je iz prvog stiha – "Stabat Mater Dolorosa", što u prevodu znači "Žalosna majka je stajala". 

 

Edward Clug navodi da ga je zaintrigiralo zašto je tako tužna priča o majci koja gubi sina, u muzici na momente optimistična. Upravo je te momemte koji su ga intrigirali, kako ističe, napravio kao scene, situacije. 

 

Clug kaže da u njegovoj viziji "Stabat Mater" ne analizira trpljenje već je okrenuta ka nadi. 

 

Direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Belma Čečo Bakrač naglašava da je  ansambl Baleta NPS, koji se sastoji od 17 igrača i možda je među najmanjima na svijetu, objeručke prihvatio ovu predstavu. 

 

A koliko znači imati značajnog koreografa, ali i spreman ansambl svjedoči i činjenica da je, rečeno je na konferenciji za medije, Balet NPS sa predstavom "Stabat Mater" iako još nije premijerno izvedena pozvan za učešće na Splitskom ljetu. 

 

Dirigentica Aida Jažić istakla je da je veliko zadovoljstvo bilo sarađivati sa Clugom i njegovim timom. 

 

Asistent koreografa Gaj Žmavc uputio je pohvale ansamblu Baleta Narodnog pozorišta, uz ocjenu da je napravljeno vrlo dobro djelo. 

 

- S ovom premijerom mislim da se sarajevski balet može da upiše na mapu svjetskog baleta – naveo je Žmavc. 

 

Autorski tim i saradnike predstave čine dirigentica Aida Jažić, kostimograf i scenograf predstave "Stabat Mater" G.B. Pergolesi Jordi Roig, asistent koreografa Gay Žmavc, kostimograf "Fauna" Amna Kunovac Zekić, solisti i ansambl Baleta NPS te Sarajevska fiharmonija , te solistice Opere Aida Čorbadžić, Zana Staniškovska, Dajana Šegvić, Melisa Hajrulahović-Tomić.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook