Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Džaferović: Žao mi je što je Zvizdić odustao, on je uspješan premijer i dobar čovjek, a da nije...

Front28.05.18, 11:31h

Džaferović: Žao mi je što je Zvizdić odustao, on je uspješan premijer i dobar čovjek, a da nije...
Nisam želio tjelohranitelje, hodam sam po gradu. Ukoliko budem izabran u Predsjedništvo koristit ću tjelohranitelje ako za to bude potreba

 

Poznat je kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Nakon odustajanja od kandidature Denisa Zvizdića i Sebije Izetbegović, koja je rekla da ne prihvata biti jedan od kandidata, SDA je u subotu na konvenciji odabrala Šefika Džaferovića, prenosi N1.

 

Konvencija je trajala prilično kratko. Medij su najviše šansi davali vama, ali se pokazalo kako je bila mala razlika između vas i Softića - 17 glasova. Da li vas je to iznenadilo?

 

Nije me iznenadilo, zadovoljan sam procesom. Mislim da je Konvencija osmišljena jako mudro i pametno. Sam rezultat glasanja demantira one koji kažu da se znalo unaprijed da ću biti izabrani. Gospodin Softić je vrlo lako mogao biti prvorangiran i ja bih isto tako stao iza te odluke.

 

Da li su to neke nove tekovine u SDA i da li je došlo do raslojavanje stranke, na što je upozoravao Zvizdić?

 

Mi smo politička stranka koja je uvijek imala najmanje dva ozbiljna kandidata. Zlatno pravilo demokratije da imate više različitih mišljenja.

 

Zvizdić se u početku smatrao favoritom, šta se u međuvremenu dogodilo?

 

On je dobio najveći broj nominacija, doduše, koje su dolazile u jednoj "lagodnoj atmosferi" u općinskim odborima koji su davali po tri kandidata. Najvažnije je tajno glasanje na Konvenciji koje je dalo to što je dalo. Žao mi je što je Zvizdić odustao, on je uspješan premijer i dobar čovjek. Šta bi bilo da nije odustao - vjerovatno bi on sada bio na mome mjestu.

 

Gospodine Džaferović, pravnik ste po struci, mediji vas često zovu za pravna objašnjenja. U pravu su stvari vrlo jasne. Predsjedništvo je nešto sasvim drugo. Vrlo često populizam je ono na šta se igra. Mislite li da ćete znati igrati na taj način?

 

Trudit ću se da se ponašam normalno, da se ponašam u skladu sa Ustavom, u skladu sa poslovnikom. Ozbiljna je stvar predstavljati državu i to bi trebala biti poruka svima koji dolaze u tu instituciju. Ne volim populizam, volim akciju koju mogu obrazložiti činjenično. To je tako vjerovatno zato što sam pravnik.

 

Ljudi za vas kažu da ste skroman čovjek. Živite u dvosobnom stranu. S porodicom. U Sarajevu. Zna se da vi nikad niste trpjeli tjelohranitelja. Ako uđete u Predsjedništvo mislite da ćete moći tako?

 

Nisam želio tjelohranitelje, hodam sam po gradu. Ukoliko budem izabran u Predsjedništvo koristit ću tjelohranitelje ako za to bude potreba.

 

Govorili ste da se planirate povući. Kako odjednom da vas stranka kandiduje na najvišu funkciju?

 

Volim SDA, volim ideju koju je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović zastupao - cjelovita BiH i borba za demokratiju. U centralne organe stranke sam došao na njegov poziv i nikad neću zaobilaziti mogućnosti za realizaciju te ideje. Kada god budem u prilici da radim na tom planu ja to odbijat neće. Ja nisam tražio ovu poziciju. Uvjeren sam da ćemo 7. oktobra dobiti vijest da sam izabran za člana Predsjedništva.

 

Dino Konaković je rekao kako vaša kandidatura, zapravo, ide na ruku Fahrudinu Radončiću. O čemu priča Konaković? Ima li nekog dogovora SDA-SBB?

 

Nema nikakvog dogovora ni sa jednom strankom, pa tako ni sa SBB-om. Naprotiv, postoje različita mišljenja. Konaković nije trebao napustiti SDA, a napustio je zbog sitnih ličnih interesa. Ne čudi me što je tako preko noći prevrnuo svoj stav prema SDA i prema meni.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

********************************

Pogledajte bonus VIDEO!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook