VIDEO/ MNOGI SU NAGAĐALI, ALI EVO U ČEMU JE TRIK...

Otkrivena tajna 'čuvenog pokreta': Kako je Michael Jackson uspio izvesti koreografiju u spotu 'Smooth Criminal'?

Showbizz26.05.18, 15:54h

Otkrivena tajna 'čuvenog pokreta': Kako je Michael Jackson uspio izvesti koreografiju u spotu 'Smooth Criminal'?
Mnogi su ovu tačku pokušali imitirati - nesupješno... Mnogi su je pokušali objasniti na različite načine, pa su se pominjali magneti u cipelama, kanapi kojima su ga pridržavali i razne druge teorije. Međutim, sve one padaju u vodu,...

 

 

Michaela Jacksona teško je sustići u mnogo čemu kada je plesni pokret u pitanju, a tu spada i njegovo čuveno naginjanje pod uglom od 45 stepeni, koje je izveo u spotu za pesmu "Smooth Criminal" iz 1987. godine.


Gotovo svi su čuli i mnogo puta gledali nevjerovatnu plesnu tačku, kada se Jackson naginje naprijed iz zglobova, a pri tom sve vrijeme svoje tijelo održava u pravoj liniji, sve dok ne dosegne ugao od 45 stepeni.


Mnogi su ovu tačku pokušali imitirati - nesupješno... Mnogi su je pokušali objasniti na različite načine, pa su se pominjali magneti u cipelama, kanapi kojima su ga pridržavali i razne druge teorije. 


Međutim, sve one padaju u vodu, a najtačnije tumačenje ponudili su neurohirurzi koji su detaljno objasnili kako je pop legenda mogla postići nemoguće i izvesti biomehanički nemoguć pokret.


Pjevač je ovaj pokret izveo zahvaljujući specijalnim cipelama, ali i nevjerovatnoj vlastitoj snazi bez koje mu nijedne cipele ne bi omogućile ovaj potez bez posljedica. 

 


Stoga stručnjaci upozoravaju druge da ovako nešto nipošto ne pokušavaju izvesti sami, a pojašnjenje čitavog plesnog pokreta je sljedeće:


-Većina plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela može se sageti maksimalno 20 do 30 stepeni naprijed. Jackson je uspio to da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako ostvari nešto nevjerovatno, rekao je Manjul Tripath, koji je u saradnji sa kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Indiji radio na istraživanju, piše BBC.


Dalje se objašnjava da pri izvođenju ovog pokreta snaga koja je potrebna ne čini posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.


Time je naginjanje ograničeno, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao Jackson.


Dodatne stepene i fleksibilnost popularnom omogućila je upravo specijalna povišena obuća. Prorez u ovliku latiničnog slova V na dnu svake pete njegovih cipela ima poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu naginjanje naprijed, zbog težine koja prkosi gravitaciji.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook