GLAS INTELEKTUALACA IZ BIH I REGIONA

Javno pismo podrške Ugi Vlaisavljeviću: Zašto se ugledni profesor tjera sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu?!

Hronika26.05.18, 14:35h

Javno pismo podrške Ugi Vlaisavljeviću: Zašto se ugledni profesor tjera sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu?!
Postupati na ovakav način prema prof. Vlaisavljeviću, podrazumijeva i poslati poruku ostalom akademskom osoblju i intelektualnoj zajednici u cjelini da se mora bezuvjetno pokoravati moćnicima, a ne principima intelektualne slobode, kritičkog mišljenja i dijaloga!

 

 

Povodom najnovijeg skandala koji potresa Filozofski fakultet u Sarajevu oglasili su se brojni profesori i intelektualci iz BiH, ali i iz reguiona, te uputili javnu podršku uglednom profesoru Ugi Vlaisavljeviću, koje je objavljjeno na portalu Prometej.ba


Svi koji se žele pridružiti ovoj podršci, svoj potpis mogu poslati (i) na mejl [email protected].


Pismo podrške prof. Vlaisavljeviću prenosimo u nastavku:


U Dnevnom avazu od 23. 5. 2018. godine objavljen je tekst pod naslovom Ko tjera prof. Vlaisavljevića s Filozofskog fakulteta? U tekstu se navodi da je profesoru Vlaisavljeviću uručeno upozorenje pred otkaz zbog navodne povrede radne obaveze, te da on nije imao nikakvu mogućnost da se brani od optužbi. Takav odnos institucije prema pojedincu smatramo nedopustivim, tim prije što se radi o instituciji koja pojedincu garantira akademsku autonomiju. 


Upozoravamo odgovorne koji su donijeli takvu odluku da su, uskraćivanjem prava na odbranu profesoru Vlaisavljeviću, narušili čitav niz pravnih odredbi. Ne možemo se oteti utisku da takav čin podsjeća na scene iz političkih romana koji tematiziraju slamanje pojedinca od strane moćnika u totalitarnim društvenim praksama.


Naglašavamo da je profesor Vlaisavljević jedan od najuglednijih bosanskohercegovačkih filozofa, čije djelo je veoma cijenjeno u regionalnim i evropskim akademskim krugovima. Postupati na ovakav način prema njemu, podrazumijeva i poslati poruku ostalom akademskom osoblju i intelektualnoj zajednici u cjelini da se mora bezuvjetno pokoravati moćnicima, a ne principima intelektualne slobode, kritičkog mišljenja i dijaloga.


Najoštrije osuđujemo način na koji je donesena odluka kojom su ugrožena akademska, radna i ljudska prava prof. dr. Uge Vlaisavljevića. Tražimo od nadležnih organa Univerziteta u Sarajevu da hitno preispitaju odluku dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. Muhameda Dželilovića, pogotovu njenu pravnu valjanost, zaštite akademske slobode i omoguće pravo prof. dr. Ugi Vlaisavljeviću na odbranu i zaštitu svog akademskog i ljudskog dostojanstva i integriteta.


Amir Brka, književnik, Tešanj
Asim Mujkić, Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Drago Bojić, franjevac, Jajce
Enver Kazaz, Filozofski fakultet u Sarajevu
Franjo Šarčević, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu
Ivan Lovrenović, književnik, Sarajevo
Ivan Šarčević, franjevac, Sarajevo
Nenad Veličković, Filozofski fakultet u Sarajevu
Nerzuk Ćurak, Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Slobodan Šoja, Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Žarko Papić, IBHI, Sarajevo
Igor Štiks, književnik, Profesor na fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu
Darko Pejanović, PhD student KBF-a u Splitu
Goran Bubalo, aktivista, Sarajevo
Neven Šimić, urednik web stranice DigitalnaDemokracija
Pavle Radić, kolumnist portala Autonomija.info, Novi Sad

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook