Uvođenje bezviznog režima

Od 29. maja građani BiH mogu putovati u još jednu zemlju bez viza

Hronika25.05.18, 17:31h

Od 29. maja građani BiH mogu putovati u još jednu zemlju bez viza
Mektić je istakao da će na ovaj način biti olakšano kretanje građana BiH i Kine, što će sigurno doprinijeti povećanju broja turista, ali i olakšati dolazak investitora

 

Ambasadorica Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo zahvalila je ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću za doprinos uvođenju bezviznog režima između BiH i Kine, a kako je najavljeno, sporazum stupa na snagu 29. maja kada će građani dviju zemalja moći putovati bez viza. 

 

Mektić je istakao da će na ovaj način biti olakšano kretanje građana BiH i Kine, što će sigurno doprinijeti povećanju broja turista, ali i olakšati dolazak investitora. 

 

Također, informirao je ambasadoricu Bo o trenutnoj situaciji s migrantima i mjerama koje poduzimaju institucije u BiH. Naglasio je da je za rješavanja ovog pitanja potreban zajednički pristup na regionalnom i nivou Evropske unije. 

 

U tom cilju, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH početkom idućeg mjeseca u Sarajevu planiraju organizirati sastanak nadležnih ministara zemalja regiona kako bi pokušali dogovoriti usaglašeno djelovanje i sprječavanje ilegalnih migracija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook