Traži da se suspendovani policajac isključi iz rada Anketnog odbora

Sukob na saslušanju Lukača: Nije htio odgovarati na Radovanovićeva pitanja zbog optužnice za pokušaj ubistva

Hronika25.05.18, 13:37h

Sukob na saslušanju Lukača: Nije htio odgovarati na Radovanovićeva pitanja zbog optužnice za pokušaj ubistva
Lukač je upitao i predsjednika Anketnog odbora Branislava Borenovića zašto su takvog čovjeka uključili u rad Anketnog odbora, a dobio je odgovor da su ispoštovali odluke Narodne skupštine RS-a o formiranju ovog odbora

 

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač tvrdi da je protiv člana Anketnog odbora uime grupe "Pravda za Davida“ Borislava Radovanovića potvrđena optužnica za krivično djelo pokušaja ubistva načelnika Policijske uprave Prijedor Dalibora Ivanića te je zatražio da se on isključi iz rada ovog odbora. 

 

Optužnicu protiv Radovanovića, suspendovanog pripadnika policije RS-a je, kako je kazao, potvrdio Osnovni sud u Prijedoru. 

 

Stoga je osporio mogućnost da mu Radovanović postavlja pitanja na današnjoj sjednici Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića. 

 

Radovanović je na ovo odgovorio da ne priznaje sud. Ministra policije RS-a je upitao da li je "postao sudija i da li mu on iznosi presude, u postupku koji se vodi i u kojem je obavijestio sud da ih ne priznaje zbog nezakonitosti koje je pronašao u ovom slučaju". 

 

Lukač je upitao i predsjednika Anketnog odbora Branislava Borenovića zašto su takvog čovjeka uključili u rad Anketnog odbora, a dobio je odgovor da su ispoštovali odluke Narodne skupštine RS-a o formiranju ovog odbora. 

 

-Nećemo praviti cirkus...Uključili ste u Anketni odbor čovjeka protiv kojeg se vodi postupak krivičnog djela pokušaja ubistva načelnika Ivanića i zloupotrijebili ste odluku Narode skupštine – rekao je Lukač. 

 

Borenović je rekao da nisu zloupotrijebili odluku Narodne skupštine i da nisu mogli znati za postupak protiv Radovanovića. 

 

Sjednica Anketnog odbora je, nakon kraće pauze, nastavljena tako što je Lukač najavio da neće odgovarati na pitanja Radovanovića. 

 

Šta je Lukač rekao danas pred Anketnim odborom, možete pročitati OVDJE.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook