Prilika za posao

Kanton Sarajevo će ove godine na javnim radovima angažovati 386 nezaposlenih osoba

Biznis Klub24.05.18, 14:38h

Kanton Sarajevo će ove godine na javnim radovima angažovati 386 nezaposlenih osoba
Prijedlog liste poslodavaca upućen je na usvajanje Vladi KS-a, a nakon odluke Vlade, Služba će sa poslodavcima zaključiti ugovore

 

Ovog ljeta u KS-u na javnim radovima bit će angažovano 386 nezaposlenih osoba. Ovi radnici će na dva mjeseca obavljati poslove u oblastima uređenja okoline, izgradnje i sanacije infrastrukture, socijalne zaštite i kulture, turizma i sajamskih manifestacija, a za ove namjene Služba za zapošljavanje KS-a izdvojila je 551.648 KM, prenosi Oslobođenje.

 

Na javni poziv prijavilo se 25 poslodavaca koji su kroz projekte iskazali potrebu za angažovanjem 555 osoba. Uvidom u pristigle zahtjeve, a na osnovu kriterija iz javnog poziva utvrđeno je da uslove iz javnog poziva ispunjavaju 22 poslodavca.

 

- Prijedlogom liste poslodavaca za učešće u programu javnih radova obuhvaćena su 22 poslodavca koja ispunjavaju uslove javnog poziva i kod njih će biti angažovano kroz javne radove 386 nezaposlenih osoba na dva mjeseca. Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom refundirati sredstva u mjesečnom bruto iznosu od 714 KM po angažovanoj osobi, a svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca - kazali su u Službi za zapošljavanje.

 

Prijedlog liste poslodavaca upućen je na usvajanje Vladi KS-a, a nakon odluke Vlade, Služba će sa poslodavcima zaključiti ugovore.

 

I ove godine na program javnih radova se prijavio KJKP Rad, koji je iskazalo potrebu za 120 radnika.

- Ovoliko radnika nam je potrebno, iako nam Služba svake godine odobri između 40 i 60 osoba. Angažirane osobe radit će na poslovima javne higijene, to jeste na čišćenju i pranju ulica, transportu otpada i svim drugim na kojim se ukaže potreba. Nova radna snaga rasteretit će rad postojećih uposlenika i pojačati radne jedinice - kazao je Mirza Ramić, portparol KJKP Rad.

 

I preduzeće Park je apliciralo na ovaj program sa zahtjevom za upošljavanje 100 osoba.

 

- Radnici će biti angažovani kao ispomoć na košnji trave, te uređenju zelenih površina koje nisu obuhvaćene našim redovnim programom održavanja. Radi se o 10-ak lokacija, kao što su divlje deponije i površine koje su zarasle visokim rastinjem - rekla je Aldijana Hamza, stručna saradnica za informisanje u KJKP Park.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook