FOTO/ ŠTA NE VALJA U NOVOM ZAKONU

Obrtnici ogorčeni, apel poslanicima: Odbijte zakon koji uništava ovu djelatnost, tražite dijalog sa Vladom FBiH!

Hronika23.05.18, 19:13h

Obrtnici ogorčeni, apel poslanicima: Odbijte zakon koji uništava ovu djelatnost, tražite dijalog sa Vladom FBiH!
Obrtnici su sa ovoga skupa apelirali na poslanike u Federalnom parlamentu da odbiju ponuđenu verziju zakona, jer uništava ovu važnu privrednu djelatnost u FBiH i traže dijalog sa Vladom Federacije, kako bi se došlo do zakona koji uvažava interese obrtnika

 

Danas je u Sarajevu, u Privrednoj komori Federacije Bosne i Hercegovine održana press konferencija Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine na temu Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. 


Usvajanjem Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, dovodi se do ugrožavanja egzistencije 48.000 obrtnika, preko 56.950 zaposlenih i njihovih porodica, kao i javnih prihoda, a tako i punjenja proračunskih sredstava. 


Ovo je ujedinilo predstavnike djelatnosti u Federaciji BiH unutar koje je uposleno 12% ukupnog radnog stanovništva, pa su na press konferenciji u Sarajevu bili prisutni predstavnici i svih kantonalnih obrtničkih komora.


Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić je iznio primjedbe i prijedloge kod donošenja propisa od interesa za obrtništvo, stavljajući fokus na sudjelovanje u radu radnih skupina kod izrade zakonskih i podzakonskih prijedloga, izlaganje mišljenja, prijedloga i primjedbi na prijedloge zakona i podzakonskih akata, te upućivanje inicijativa za podnošenje amandmana na konačne prijedloge Zakona.


Krucijalni nedostatci u Prijedlogu zakona su ukidanje obrtnica i pravilnika što otežava regulisanje podzakonskih mjera, redefiniranje imovine obrtnika i uloge obrtničkih komora, te ukidanje kupoprodaje obrta i mogućnosti radnog odnosa s članovima užeg domaćinstva.


Očekivani rezultati donošenjem novog zakona su zakon po mjeri obrtnika i obrtničkog sustava, koji je primjenjiv i praktičan, te olakšavajući i stimulativan, tako da nudi potpunu zaštitu obrta kao djelatnosti.


Obrtnici su sa ovoga skupa apelirali na poslanike u Federalnom parlamentu da odbiju ponuđenu verziju zakona, jer uništava ovu važnu privrednu djelatnost u FBiH i traže dijalog sa Vladom Federacije, kako bi se došlo do zakona koji uvažava interese obrtnika.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: A. Beganović)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook